Választási csalás miatt is vádat emeltek Aung Szan Szú Kji ellen

2022. január 31. 16:04

Az eljárást ismerők szerint fél éven belül várható ítélet az ügyben.    

2022. január 31. 16:04
null

Választási csalás miatt is vádat emelt a bíróság hétfőn Mianmarban Aung Szan Szú Kji puccsal eltávolított korábbi kormányfő és Vin Mjint egykori államfő ellen. A vád szerint az ország korábbi vezetői nyomást gyakoroltak a választási bizottságra, s pártjuk így ért el elsöprő győzelmet a 2020-as választáson.

További vezetőket is lecsuktak

Kedden lesz az első évfordulója annak, hogy a mianmari hadsereg 2021. február 1-jén, néhány órával az új törvényhozás megalakulása előtt erőszakkal távolította el a hatalomból a választáson elsöprő győzelmet arató Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) vezetőjét, Aung Szan Szú Kji államtanácsost, az ország de facto miniszterelnökét. Letartóztatták Vin Mjint elnököt is, valamint az NLD több más politikusát. Aung Szan Szú Kji azóta is házi őrizetben van. A hadsereg már akkor arra hivatkozott, hogy a kormány nem vette figyelembe az előző évi választásokkal kapcsolatos panaszait. Nemzetközi megfigyelők szerint a voksolás jórészt szabad és tiszta volt.    

A 76 éves, Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus az előző katonai diktatúra idején már csaknem 15 évig volt házi őrizetben.

Akár 160 év börtönre is ítélhetik

A 2021-es puccsot követően több bűncselekménnyel is megvádolták, összesen 160 év börtönre is ítélhetik. Eddig két ügyben született ítélet; „uszítás” és a járványügyi előírások megsértése miatt, majd hordozható rádióadóvevők „csempészése” miatt négy-négy év börtönt szabtak ki rá. Első büntetését a junta vezetője két évre mérsékelte. Aung Szan Szú Kji a modern Mianmar atyjának tekintett Aung Szan tábornok lánya. 1991-ben ítélték oda neki a Nobel-békedíjat az akkori katonai diktatúra elleni, a demokráciáért és az emberi jogokért folytatott erőszakmentes küzdelméért.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!