Matolcsy György szerint egy „északi és egy déli euróra” lenne szükség

2021. július 12. 20:11

Az EU legerősebb pontja egyben a leggyengébb területe a közös pénz, mivel a válság hármas eladósodást eredményezett – véli Matocsy György a Magyar Nemzetben megjelent cikkében.

2021. július 12. 20:11
null

Matolcsy György úgy véli, hogy Amerika befolyása az európai gazdasági és politikai életre egyre erősödik. „A brexit, majd a mostani válság gyenge európai kezelése azt jelzi, hogy az USA-nak már nem kell számolnia egy azonos erejű nyugati hatalom versenyével. Csak arra kell figyelnie, hogy Nyugat-Európa és Oroszország gazdasági kapcsolatrendszeréből ne lépjen elő előbb politikai, később pedig katonai szövetség” – állítja a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki szerint Amerika jelenleg épp Kínával bonyolódik kereskedelmi háborúbga, mely akár esélyt is teremthetne Európa számára ahhoz, hogy keleti, déli és északi bővítések révén gazdaságilag és politikailag is a szuverenitás útjára lépjen, de ebben egyik „legnagyobb erőssége egyben gyengesége”, a közös pénz akadályozza meg. 

Hármas szintű adósság

„A válság alatt minden tagállam államadóssága nőtt, ez az államadósságok első szintje. Közben az Európai Központi Bank – helyesen – jelentősen növelte mérlegét, ezzel megmentette az eurózónát a gazdasági összeomlástól. Ez az államok második eladósodási szintje. Az eurózóna kormányai és a közös jegybank együtt nagyjából a GDP negyven százalékát fordították válságkezelésre, de ezzel sem előzhették meg a belső fejlettségi törésvonal erősödését.

Közben az EU arról döntött, hogy a teljes közösség is elindul az eladósodás útján: a mostani 750 milliárd eurós kötvénykibocsátás csak az első lépés. Ez az eladósodás új, harmadik szintje” – magyarázza Matolcsy György, aki szerint bár az eurozónát bővítik, ezzel egyre jobban nő a törésvonal a tagállamok között. „Ma két eurócsoport él együtt egy eurózónában: az északiak és a déliek. A mostani válságkezelés végleg jelezte, hogy nem csupán a gazdasági fejlettség, hanem az életmód, életfelfogás terén sem egységes Európa.”

Ezen nem segít a hármas eladósodás, mert a pénz nagyobb mennyisége nem oldja fel a pénz minőségi hátrányát: a közös monetáris politikát és az egységes árfolyamot” – véli Matolcsy György, aki szerint az új digitális jegybanki pénz megteremti az elvi lehetőséget az európai monetáris mozgástér tágítására és egy kettős árfolyamrendszer bevezetésére. Ahogy harminc évvel ezelőtt nem az euró bevezetéséről kellett volna dönteni, hanem a szolgáltatások egységes piacának megteremtéséről, most sem a hármas eladósodás, hanem a kettős euró a megoldás, véli a Magyar Nemzeti Bank elnöke. 

Fotó: MTI FOTÓ/EPA/Marcel Antonisse

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. július 22. 07:22
Érdekes gondolat. Bár így lesz egységes Európából kétséges Európa.
savrena
2021. július 13. 23:14
Amikor bevezették az eurót, volt az a vicc hogy az angol, mikor nyaralni megy Spanyolországba, kinyögi hogy "Could you please change British pounds to some Spanish euro"? Akkor nevettünk rajta...
Camael
2021. július 13. 09:13
minél nagyobb az integráció a gazdaságilag különböző fejlettségi fokon álló országok között (unió-euró-adózás) annál inkább elmélyül a lemaradás, élő példa erre az NDK, ha NSZK nem integrálja hanem hagyja magától fejlődni és ezt a hatalmas pénzösszeget ugyanúgy ráfordítják, akkor mára már beelőzte volna az NSZK-t
geyza1947
2021. július 13. 08:54
Ha jól emlékszem ezt már az EU is feszegett csak ők úgy nevezték, két sebességes EU. Akkor a magyaroknak ez qrvára nem smakkolt ! Erre Matolcsy elővette, érdekes !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!