Magyarország helye régóta az újraegyesült Európa közepén van

2019. november 11. 19:42

A Fidesz és a CSU kapcsolata nem felhőtlen, nem is lehet az, de a munkát folytatni kell. Interjú.

2019. november 11. 19:42
Edmund Stoiber

„– Ön most kapta meg a Magyar Érdemrend nagykeresztjét a magyar-bajor barátságért tett szolgálataiért. Nem kellett magyarázkodnia a pártjában? Nem éppen feszültségmentes a kapcsolatuk a Fidesszel. 

– Nem, egyáltalán nem. Itt nem két párt kapcsolatáról volt szó, hanem arról, hogy Magyarország és Áder köztársasági elnök engem megtisztelt. Egyébként Markus Söder és Manfred Weber is örültek neki. Bajorországot és Magyarországot szoros kapcsolat fűzi össze már hosszú ideje nem csak a gazdaság terén, hanem kulturálisan is. Én mindig azt mondtam: Magyarország helye régóta az újraegyesült Európa közepén van. 

– Szóval a CSU és a Fidesz kapcsolata felhőtlen? 

– Nem, és nem is lehet az, főleg azután, ami az európai választás környékén történt. Mi egy világos álláspontot képviseltünk, hogy a Bizottság elnöki tisztséget a csúcsjelölti elvnek megfelelően kell kiosztani, a mi csúcsjelöltünk pedig Manfred Weber volt. De a szocialista Frans Timmermans vesztesként nem tudott olyan nagy lenni, mint elődje, Martin Schulz, és a győztes Manfred Webert támogatni. Ezért Macron és Orbán Viktor meg tudták akadályozni a tisztségbe kerülését, ami természetesen feszültségekhez és sértésekhez vezetett. De nem szabad itt leragadni, az élet megy tovább. 

– Ön átadott egy »szívélyes üdvözletet« Orbánnak a CSU elnökétől és bajor miniszterelnöktől, Markus Södertől. Ez egy új kezdet? 

– Igen, ez egy olyan üdvözlet, ami új párbeszédekhez vezet majd a két miniszterelnök között. Söder fontosnak tartja a Magyarországgal való történelmileg szoros kapcsolatot. Ami történt, megtörtént, de ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy előre tekintsünk. Néppárti frakcióvezetőként Manfred Weber is kész mindenkivel együttműködni, ideértve Orbán Viktort is.

– Úgy hangzik, mintha elcsitulnának a hullámok. A Néppártban is? A Fidesz tagsága még mindig fel van függesztve. 

– Ott egy egyértelmű ügymenet van. A »három bölcs« bizottsága megvizsgálja, hogy a Fidesz politikája kompatibilis-e a Néppárt kereszténydemokrata értékeivel, és készít egy jelentést. Két hét múlva pártnap...

– ... amin a Fidesz tagságának kérdése nincs napirenden. Kivárnak? 

– Azért az nem megy olyan gyorsan. A Néppártnak meg kell várnia a három bölcs jelentését, és utána dönteni. 

– Olyan, mintha Ön újra be akarná vonni Orbánt. Hosszabb ideig beszélt vele a kitüntetés átadása után, mint tervezték – három óráig. Miről? 

– Természetesen nem csak a bajor-magyar kapcsolatokról, hosszan beszéltünk a németországi és európai fejleményekről – különösen Macron szokatlanul drasztikus megszólalásáról, miszerint Európának világhatalomként kell tekintenie magára, máskülönben eltűnik. Ezt ilyen sarkosan még senki se fogalmazta meg.”

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2019. november 12. 13:36
Szerintem meg Magyarország a megmaradó nyugat nélküli Európa közepén lesz. Nem is olyan sokára.
catalina9
2019. november 12. 07:12
De a szocialista Frans Timmermans vesztesként nem tudott olyan nagy lenni, mint elődje, Martin Schulz, és a győztes Manfred Webert támogatni. Ezért Macron és Orbán Viktor meg tudták akadályozni a tisztségbe kerülését, ami természetesen feszültségekhez és sértésekhez vezetett. De nem szabad itt leragadni, az élet megy tovább. " Timmermans vagy Weber, tök mindegy...
recipeferum
2019. november 12. 01:37
"Orbán Viktor meg tudták akadályozni a tisztségbe kerülését" Miért,mit kellett volna tennie a Weber nyalatkozata után:?(mert a szoclibeknek akart nyalni vele) Az csak a nótában van,hogy"ha Te nem is szeretsz,én mégis szeretlek.."
recipeferum
2019. november 12. 01:32
"A »három bölcs« bizottsága megvizsgálja, " A három bölcs(is) be van xarva és sem kirúgni sem visszavenni nem merik a Fideszt. A végén úgy járnak mint a Bálám szamara:a két lehetőség közt fognak "éhen" halni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!