Potápi: A magyar iskola Kárpátalján továbbra is egyet fog jelenteni a minőségi oktatással

2018. október 25. 19:26

A magyar kormány kiemelten támogat minden olyan beruházást, amely a kárpátaljai magyar oktatási hálózat megmaradását, épülését és erősödését szolgálja – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Munkácson.

2018. október 25. 19:26

A magyar kormány kiemelten támogat minden olyan beruházást, amely a kárpátaljai magyar oktatási hálózat megmaradását, épülését és erősödését szolgálja, hogy a magyar iskola Kárpátalján továbbra is egyet jelentsen a minőségi oktatással – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Munkácson.

Munkácsi Szent István Líceum magyar kormánytámogatással épült új kollégiumának ünnepélyes átadásán mondott köszöntőjében Potápi Árpád János – a Mindennek rendelt ideje van bibliai igét idézve – hangsúlyozta: „amikor a kárpátaljai magyarság legalapvetőbb jogai kérdőjeleződnek meg, akkor nem a hallgatásnak, hanem a szólásnak van az ideje (...) elvárjuk az ukrán hatóságoktól az itt élő magyarok biztonságának garantálását". Kiemelte: elvárják a magyar közösség jogainak tiszteletben tartását, amelyek garantálják az anyanyelven való oktatás lehetőségét a bölcsődétől a felsőoktatásig.    

Az államtitkár kifejtette: a kormány kiemelten támogatja mindazoknak a beruházásoknak a megvalósítását, amelyekkel a kárpátaljai magyar oktatási hálózat megmaradni, épülni és erősödni tud. „Nem csupán a szükséges feltételeket biztosítjuk a közösség számára, hanem a legkorszerűbb eszközökkel, a rendelkezésünkre álló legmodernebb felszerelésékkel segítjük azt, hogy a magyar iskola Kárpátalján továbbra is egyet jelentsen a minőségi oktatással" – fogalmazott.    

Potápi Árpád János rámutatott, az új kollégium nemcsak egy épület, hanem egy kis magyar sziget, ahol a jövő nemzedék a legjobb körülmények között, az anyanyelv biztonságos környezetében, keresztény szellemiségben tanulhat és nevelkedhet. Megjegyezve, hogy „minden magyar szigetet meg fogunk tartani", kijelentette: a kárpátaljai magyarság nincs egyedül, számíthat Magyarország, az egész magyar társadalom, a magyar kormány támogatására és segítségére. „Ezzel a kollégiummal a magyarság ma azt üzeni, hogy nem enged a támadásoknak, nem enged a megfélemlítéseknek. A magyarság egy olyan közösség, amely következetesen kiáll minden körülmények között értékeiért" – jelentette ki az államtitkár.    

Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke hangsúlyozta: mind Kárpátalja, mind az egyházmegye soha nem tapasztalt és látott szeretetet kapott az anyaországtól az elmúlt 29 évben, beleértve a rengeteg humanitárius segélyt, ami a nagy árvizek idején, így a 20 éve, 1998 novemberében történt természeti csapás után érkezett a régióba. Külön köszönetet mondott a római katolikus plébániák, óvodák, a tíz árvaház, gyermekotthon, a három gyermekrehabilitációs központ támogatásáért. Hozzátette, ennek a támogatásnak a legújabb állomása a római katolikus egyház által működtetett Szent István Líceum Szent Imre kollégiumának felépítése és átadása. Ennek köszönhetően 60 diák kap elhelyezést a sikeres tanulásukat segítő körülmények között – mondta Majnek Antal.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2018. október 25. 21:05
Szerintem mind azokat a jogokat, szolgáltatásokat, juttatásokat, életminőséget, amiket a magyar állam nyújt a belföldön élő állampolgárainak, a szomszédos többségi államoknak meg kell adniuk az ott, külhonban élő magyar nemzetiségű emberek számára, mert nekik ez magyarságuk okán jár. Ha ezek az államok ezt nem képesek biztosítani, akkor mondjanak le az elrabolt területekről és adják azt vissza a magyar nemzetnek. Mi biztosítani fogjuk ezeket számukra. Az, hogy a magyar állam támogatja a külhonban élő magyarokat dicséretes dolog, de ezt nem nekünk, hanem az ottani államoknak kellene megtenni. Tehát, ha kell a területünk akkor tessék az ott élő magyaroknak a nekik kijáró anyaországi életnívót biztosítani! Szerintem ez alapvető elvárás kell hogy legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!