Arra vágyunk, hogy szeressenek és hogy szerethessünk

2010. december 25. 14:32

Ebben az esztendőben mintha az emberek valamit megsejtettek volna abból, hogy bizony, mi összetartozunk és össze kell fognunk. Interjú.

2010. december 25. 14:32

 „- Ön bíztatja az embereket, induljanak belső, lelki utazásra…Mit ért ezalatt?  

 - A napokban beszélgettem egy benzinkutassal, és sajnálkozott, hogy drága az üzemanyag és egyre kevesebben tankolnak. Szerintem ahhoz nem kell elutazni sehová, hogy boldogok legyünk és örüljünk egymásnak. Elég, ha elindulunk egy másfajta úton, a belső úton, s lehet, a lelki utazás sokkal boldogabbá teszi az embert, mint egy síparadicsomi luxushét. Ezeken a belső utakon keresztül jutunk el egymás és önmagunk megismeréséhez, s hosszú utazásunk végén rájövünk, erre volt szükségünk. Nem szabad elfelejteni, hogy javakkal nem pótolható az emberi kapcsolat, amely a legnagyobb ajándék. Egy indiai ember mondta nekem vagy húsz évvel ezelőtt, ha van tápláléka, ha van fedél a feje fölött, ha van ruhája, amibe öltözik, akkor mindent megkapott, amit a Föld adhat.

 - Van-e tapasztalata arról, hogy az emberek vallásosságára hogyan hat a gazdasági válság?

 - Nem a gazdasági válság érinti az emberek hitét, az ember ugyanis evilági gondolkodású. A hitnek és a vallásnak éppen az a feladata, hogy az embereket olyan gondolatokkal ajándékozza meg, amelyek kiragadják a világ szorításából. Hiszen egy ember életét nem a javakban való bővelkedés fogja teljessé tenni, hanem az, hogy egymás számára egyben ajándékok. A gazdasági válság ebből a szempontból az égvilágon semmit nem jelent, legfeljebb az emberek anyagi helyzete lett nehezebb, ami következésképpen még inkább az emberi önzést, az önös gondolkodást mélyítheti el a társadalomban, az emberek távolabb kerülhetnek egymástól. Annyi gondja, baja van mindenkinek, hogy szinte nem is látnak ki ezekből a mélységekből. A hit, a vallás azonban azt üzeni, nincs megírva, hogy az ember belefulladjon egyéni gondjaiba, problémáiba.

Ebben az esztendőben mintha az emberek valamit megsejtettek volna abból, hogy bizony, mi összetartozunk és össze kell fognunk. Ez azt is jelenti, hogy meg kell osztani egymással a javainkat. Ebből az aspektusból nézve, kedvező trendet látok. Minden évben karácsony előtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat meghirdeti az „Adni öröm” akcióját, ilyenkor az egyik nagy üzletlánc áruházaiban adományokat gyűjtünk.  Tavaly 110 tonna élelmiszer gyűlt össze öt nap alatt, idén már az első napon 10 százalékkal több adományt gyűlt össze, mint az előző év első napján. Ez tehát nem az anyagi helyzetnek, hanem a gondolkodásnak a függvénye.”

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dingo2
2010. december 27. 06:59
" Arra vágyunk, hogy szeressenek és hogy szerethessünk" Ez a mondat való igaz,... de ez a mondat szexuális (biológiai) alapokon nyugszik és nem vallási alapokon!
dingo2
2010. december 26. 18:22
" Egy indiai ember mondta nekem vagy húsz évvel ezelőtt, ha van tápláléka, ha van fedél a feje fölött, ha van ruhája, amibe öltözik, akkor mindent megkapott, amit a Föld adhat." Még szerencse, hogy az emberi evolució (Human Evolution) nem ezt az indiai embert kérdezte meg, mert akkor még mindig barlangban laknánk és prém ruhában, kőbaltával mamutokat zargatnánk. Hogy mi?.....Mit mondassz?.....Hogy a mamutok, már rég kihaltak? Mint ahogy mondtam.....Még szerencse,hogy az emberi evolució (Human Evolution) nem ezt az indiai embert kérdezte meg! Ausztráliából
wartog
2010. december 25. 18:12
Ha akarod én szeretlek, de ez nem biztos. A társadalom fejlődik, az emberek tájékozottabbak, okosabbak, tehát toleránsabbak is.Ez természetes.Nem gondolom viszont, hogy a szeretet szót agyon kéne koptatni.Nem szeretek mindenkit, és az sem kell, hogy engem mindenki szeressen.Csak legyünk tisztességesek.Ennyi nekem elég lenne.
hartnesz
2010. december 25. 17:45
Lám csak lám a hvg olvasókra vadászik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!