A „négy apostol” szabadsága

2023. május 03. 16:58

A világhírű magyar származású festőművész, Reigl Judit születésének századik évfordulóján nyílt kiállítás a Kálmán Makláry Fine Arts galé­riában. Az eddig lappangó festményeket is fel­vonultató tárlat a művész és barátai – Bíró Antal, Böhm Lipót és Zugor Sándor –, a magukat négy apostolként illető alkotók korai műveire fókuszál, melyek 1947–48-ban születtek Olaszországban.

2023. május 03. 16:58

Kéri Gáspár írása a Mandiner hetilapban.

Romok között, mély erkölcsi válságból eszmélt a második világháború infer­nóját túlélő Európa, s csodával határos módon, egyik pillanatról a másikra talált magára sok más mellett az irodalom, a képzőművészet, a film és a fotográfia területén. Magyarországon a polgári gondolkodású avantgárd művészeket tömörítő Európai Iskola felszabadító légköre kereste a kapcsolódási pontokat a hazai képzőművészet lokális jellegzetességei és a nyugat-európai művészek, művészeti áramlatok között, ám a vasfüggöny leereszkedésével, 1948-tól zárójelbe kerültek a nagyra törő szándékok. Bár Reigl Judit (1923–2020), Bíró Antal (1907–1990), Böhm Lipót (1916–1995) és Zugor Sándor (1923–2002) nem voltak tagjai a csoportosulásnak, az Európai Iskola légköre rájuk is erőteljes hatást gyakorolt. A négy alkotó ismeretsége, majd barátsága 1941-től datálható, amikor Reigl Judit – Hantai Simonnal azonos időben – Szőnyi István tanítványa lett a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán. Bíró és Böhm már tanársegédként működtek a Szőnyi-osztályon, Zugor pedig Reiglhöz hasonlóan hallgató volt. Első közös alapélményük, ami barátságukat is egyből szorosabbra fűzte, az akkor még ismeretlen, szakmai körökben többnyire negligált Csontváry Kosztka Tivadar festészetével való találkozás volt.

Autóstoppal Ferrara és Ravenna között, 1948–1950 <br> Fotó: Kálmán Makláry / Fine Arts
Autóstoppal Ferrara és Ravenna között, 1948–1950
Fotó: Kálmán Makláry / Fine Arts
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!