Helyben járó, halványvörös Spanyolország

2019. november 05. 23:58

Véget ér-e az immár négy éve tartó belpolitikai válság? – ez a fő kérdése a november 10-ei spanyolországi előrehozott választásnak, amellyel négy éven belül negyedszer hívják a spanyolokat az urnák elé.

2019. november 05. 23:58
null
Estefán Zsolt

A november 10-ei, az idén másodszor, négy év alatt negyedszer tartott választás után decemberre stabil kabinetet alakítana az eddigi kormányfő, Pedro Sánchez. Határozottan nyilatkozott a szocialista politikus, de elképzelése a nem egészen másfél éve tartó miniszterelnöki karrierjét nézve túlzott optimizmusra vall. Sánchez előbb a jobbközép Néppárt (PP) kormányfője, Mariano Rajoy elleni bizalmatlansági szavazás sikere után került egy kisebbségi kabinet élére, majd ügyvezető miniszterelnök lett, mert nem tudott többségi kormányt alakítani az idén április 28-án tartott, előre hozott választás után.  Az sem vigasztalhatja, hogy a választás fő esélyese ismét pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), mert a szóba jöhető szövetséges is újra az Unidas Podemos (UP). Az újbalos formációval Sánchez képtelen volt koalíciós megállapodást kötni, hiába jelenti a párt neve azt, hogy „együtt képesek vagyunk rá”. Egyetlen sikert könyvelhet el az utóbbi hónapokban Sánchez: a magát harcias Európa-pártinak mondó politikus vezetésével a PSOE megnyerte az idei európai parlamenti választást, ő pedig egyszeriben az európai baloldal sikerembere lett.

„Az újbalos párttal Sánchez képtelen volt koalíciós megállapodást kötni”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!