„Szerette a bunyómat, szeretett talán engem is, meg azt, amit képviseltem a szorítóban” – Kovács Kokó István a kormányfőről

2023. március 31. 20:15
A legendás ökölvívó arról is beszélt a Partizánban, hogy miért nem tartja magát fideszesnek.

Kovács Kokó István olimpiai bajnok ökölvívó volt pénteken a PartizánPOP című műsor vendége. Gulyás Márton műsorvezető pedig nem mással kezdte a beszélgetést, mint a pedagógusok, az oktatás (és az egészségügy) helyzetének értékeltetésével.

Kokó a közoktatás, egészségügy helyzetéről

„Ez egy borzalom – felelte Kokó. „Miközben én olyan körülmények között nőttem fel, ahol a pénz mint olyan nem számított, mert nem volt olyan, addig ma már nem ilyen világot élünk. Ma már nem lehet normálisan megfelelni a munkahelyeden, ha nincs létbiztonságban a családod.

Ha valaki tanári pályára készül, ehhez van tehetsége, de mégis ilyen problémákkal kell szembenéznie, akkor képtelenség ilyen körülmények között tanítania. Ugyanez igaz az egészségügyre is.”

Ezt követően az ökölvívó, Orbán Viktor kormányfő és pártelnök, illetve a Fidesz viszonyáról esett szó. (Majd 15 percen keresztül.)

Kokó szerint a kormányfő szerette a bunyóját

Szóba került a Fidesz 2002-es kampányzáró eseménye, amelyet a Testnevelési Egyetemen tartottak. Kokó az első sorban ült. „Roppant mód imponált nekem, és egyébként mindenkinek imponálna, hogy az aktuális kormánypártnak az első embere ilyen szinten követte a pályafutásomat. Orbán Viktor eljött a magyarországi versenyeim előtt az edzésekre; kijött Münchenbe a világbajnoki mérkőzésemre; bejött az öltözőbe gratulálni; Orbán Viktor a vereségem után felajánlotta, hogy ha el akarok vonulni, akkor a kormánynyaralóba elmehetek. (…)

Szerette a bunyómat, szeretett talán engem is, meg azt, amit képviseltem a szorítóban”

– fejtegette.

Mennyiben volt ez és más politikai rendezvényeken történő megjelenés kampányfogás a Fidesz részéről? – kérdezte Gulyás Márton. Nem igazán, felelte az ökölvívó. „Én például Horn Gyulától vettem át az olimpiai győzelmem után a kormányzati kitüntetésemet. Akkor nem volt azzal gond, hogy találkozol egy miniszterelnökkel.”

Csakhogy Kokó ott volt 2002-ben a Kossuth téri nagygyűlésen, ami miatt később sokan kritizálták a sportolót. „Senkinek nem volt fogalma arról, hogy ez lesz az a választás, amely ketté szakítja az országot – fogalmazott. A parlament háta mögött sétáltunk a barátaimmal. Ott egy fideszes rendező kiszúrt minket, mondván, hogy »itt a Kokó, itt a Kokó«; majd bevittek minket a tribün mögé. Tehát nem volt előre leegyeztetve, hogy mi oda felülülünk! De nincs ezzel semmi baj. Mert ha felhív az Orbán Viktor, a Pokorni Zoltán vagy a Kubatov Gabi (Kubatov Gábor – a szerk.), felmennék.”

Ennél a pontnál egyébként Kokó megemlítette, régóta ismeri Kubatovot, abból az időkből, amikor még nem is volt fideszes. Sőt, az ökölvívó autóját még szerelte is a politikus. „Én nagyon szeretem a Gábort, és most is nagyon jóban vagyok vele.”

Kokó vallja: nem volt, és most sem fideszes

Majd felelevenítette, hogy amikor a Fidesz elbukta a parlamenti voksolást, rá pár napra pedig a Napkelte c. műsor felvételén összefutott az újdonsült kormányfővel, Medgyessy Péterrel. „Én gratuláltam neki, majd mondtam, hogy miniszterelnök úr, szurkolok önöknek, hogy cáfoljanak rám. (…) Most már önöknek kell szurkolnom, mert nekem az a fontos, hogy az országnak legyen jó. Nem az a fontos, hogy a Fidesz legyen hatalmon.”

„Én nem voltam és nem vagyok fideszes – jelentette ki később az olimpiai bajnok ökölvívó. „Mégpedig azért nem, mert ez egy »izmus«. A feltétlen lojalitás a politikában nem elvárható, hanem kötelező. De a kormányzó pártokkal kapcsolatban lojális én nem tudok lenni.

Nekem nincs olyan, hogy kormányzó párt(ok). Nekem emberek vannak.”

Kokó csalódott, mert nem lett MOB-elnök

Az olimpiai bajnok el akarta élni, hogy ő legyen a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) első embere. De ehhez nem vette igénybe kapcsolatait. „Nagyképű hülyegyerek vagyok, és azt hittem, ez egyértelmű. Azt hittem, hogy az a miniszterelnök úr, aki lejött az edzéseimre, mérkőzéseimre, magától gondol majd rám, mint MOB-elnökaspiráns. Úgy éreztem, hogy ez egy adekvát dolog. Hogy márpedig rám, a szakmai tudásomra szükség van. (…)

Én nem akkor lettem jó sportdiplomata, amikor a Fidesz került hatalomra. És nem azért nem vagyok most sem a helyemen, mert nem lennék jó.

Hanem, mert a politika nem talál engem használható, formálható személyiségnek” – jegyezte meg.

A beszélgetést ITT nézhetik vissza:

Nyitókép: MTI / Földi Imre

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na még egy sértődött.

Hát ez elég szánalmas kis bosszú részéről, csak mert nem lett belőle MOB elnök. A zoktatásegészségügyes nyavajgást meg nyilván másolta a libsi agytrösztöktől.

Sok sikert Kokónak a buziajnározó baloldalon!

PONTOSAN.

Kissé el voltam keseredve a választás estéjén, az első forduló eredménye csalódás volt (alapvetően jól mentek ugye a dolgok, nem kell részletezni, fellendülés volt több szempontból, felfelé tartó pálya), a második fordulóban nem sikerült fordítani... DE... pontosan ahogy mondod, úgy voltam én is vele (és ezek szerint sokan mások), hogy itt van egy első látásra akár emberszabásúnak is tekinthető Medgyessy-kormány... egy László Csaba, egy Bárándy, egy Kiss Péter messziről akár civilizáltnak is tűnhetett... én is úgy voltam vele: ITT NEM LEHET NAGY GOND, SÍNEN VAN AZ ORSZÁG, TALÁN MÉG VALAMIT JOBBAN IS CSINÁLNAK, TESSÉK!

Hónapok, egy-két év alatt MINDEN ÖSSZEBORÍTOTTAK. Nem csak a gazdaságot, MINDENT. Kultúrharc minden szinten, nem kell részleteznem. 2004-ben formálisan is váltja Gyurcsány Medgyessy-t, nem kell folytatni... Olyan 8 év ámokfutásról van szó, amelyik letaszította az országot még a térség átlagáról is, és ami évtizedekre ESÉLYTELENNÉ TETTE A BALOLDALT MAGYARORSZÁGON. Egész egyszerűen brutális a kontraszt az azt megelőző és azt követő Fidesz-kormányok teljesítményéhez viszonyítva.

Szerintem, ha Kokó lett volna a MOB elnöke, akkor most lelkes fideszes lenne, mint amilyen bárhogyis tagadja az volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés