A hazai politikai nyilvánosság eljutott a klinikai halál állapotáig

2023. március 30. 8:44

Bognár Zsolt
Facebook
Az egymást minősítgető és egyre alpáribb megnyilatkozások tényszerűen elérték a teljesítőképességük határát.

„Temetésre szól az ének

A hazai politikai nyilvánosság véleményem szerint eljutott a klinikai halál állapotáig. A két szembenálló oldal értelmiségének tagjai abban az álnaiv hitükben, hogy értelmes párbeszédet folytatnak, közben már régen elérték az egymás iránt érzett megvetésük határárát. Olvasva a médiamunkásaik termékeit, hallgatva politikusaikat – tisztelet a kivételnek – de szomorúan kell megállapítani azt, hogy a nyelv által kifejezhető tartalmaik egész egyszerűen nem fokozhatóak tovább, azaz beállt náluk a kommunikációs agyhalál.

Az egymást minősítgető és egyre alpáribb megnyilatkozások tényszerűen elérték a teljesítőképességük határát. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy értelmetlen minden áldott nap nekifutniuk egymás megértésének, hiszen az erre való szándék eleve és teljességgel hiányzik a felekből.

Adódik a kérdés, hogy egyáltalán lehetséges-e olyan új közlésmódot tanulniuk, amelynek használata révén az egymáshoz szólás formanyelve – nevezetesen, hogy látszólag mozgatják a szájukat, avagy ütögetik a klaviatúrát kifulladásig – azt a szándékot teljesítse, hogy képesek legyenek újra megérteni az ellenkező véleményt harsogót. Rendkívül nehéz viszont a csak azért is, csupán az ellenkezés primer öröméért szájukat járatókat kizárni ebből a diskurzusból, akik a közízlést romboló kivagyiságból sajnos már-már leuralták hazánkban és a nemzetközi mezőben is a nyilvánosság tereit.”

***

Nyitókép: Földházi Árpád

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés