Nyugdíjas harckocsikat vett elő az orosz hadsereg

2023. március 24. 7:38
Ha valóban megjelennek a fronton a T-54-esek, olyan szintet érhet el a háború, amelyre még a leginkább szkeptikus elemzők sem számíthattak.

Hadrendbe állíthatják az oroszok a T-54/55-ös harckocsikat – írta meg a Portfolio. A lap szerint noha azt nem tudni, hogy közvetlenül a második világháború után készült tankok az ukrán frontra mennének, de rengeteg olyan, Oroszországban készült fotó lát napvilágot, amelyeken az elavult harckocsikat szállító vasúti szerelvények láthatók.

A lap szerint ugyanakkor ha frontra küldik a T-54-eseket, Oroszország arra a szintre jut, „amelyre még a legszkeptikusabb elemzők sem számítottak volna a háború elején.”

A T-54/55-eseket az 1980-as évek végén vontkák ki a hadrendből, ahogy széles körben rendszeresítették a T-72-es, T-80-as harckocsikat. A T-54-es a világtörténelem legnagyobb számban gyártott harckocsija, a Szovjetunió és szövetségesei mintegy 100 ezer darabot gyártottak belőle. Fő fegyvere egy D-10T 100 milliméteres harckocsiágyú. Szakértők szerint a fegyver elégtelen arra, hogy felvegye a harcot modern harcjárművekkel (különösen a hamarosan Ukrajnába érkező, modern NATO-tankokkal).

 

***

Nyitókép: Twitter

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés