Szankciósértéssel gyanúsított orosz állampolgárt ad át Olaszország az Egyesült Államoknak

2023. március 21. 21:30
Az orosz állampolgárt egyebek között banki csalással és azzal gyanúsítják, hogy a Venezuela ellen elrendelt szankciók megsértésével olajat szállított a latin-amerikai országból.

Egy olasz bíróság kedden hozzájárulását adta egy szankciósértéssel gyanúsított orosz állampolgár kiadatásához az Egyesült Államoknak.

Az orosz állampolgárt egyebek között banki csalással és azzal gyanúsítják, hogy a Venezuela ellen elrendelt szankciók megsértésével olajat szállított a latin-amerikai országból. A férfit tavaly októberben fogták el egy nemzetközi elfogatóparancs alapján a milánói Malpensa repülőtéren, s azóta házi őrizetben van. A milánói fellebbviteli bíróság kedden közölte, hogy hozzájárult ugyan Artyom U. kiadatásához,

de csak kettővel ért egyet az Egyesült Államokban terhére rótt négy vádpont közül.

A törvényszék a döntésével elutasította, hogy a gyanúsítottat amerikai katonai technológia csempészése és pénzmosás címén is kiadják az amerikai igazságszolgáltatásnak.    

A férfi védője még fellebbezést nyújthat be a római legfelsőbb bíróságon. Az amerikai ügyészség tavaly Artyom U. és négy másik orosz állampolgár ellen emelt vádat, amely szerint amerikai gyártóknál vásárolt olyan katonai eszközöket szállítottak orosz vevőknek, amelyek egy része később az ukrajnai harctéren tűnt fel. A vádhatóság szerint a gyanúsítottak egy német vállalkozást használtak a katonai technológia, valamint a venezuelai olaj Oroszországba szállítására.

(MTI)

***

Nyitókép: AFP/ Anadolu Agency

 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés