A legrosszabb forgatókönyv, amikor Amerika tankot hoz és ipart visz

2023. február 1. 21:51

Nagy Márton
Index
Biden a gyakorlatban Trumpnál is trumpabb, de törekvéseit zöld-progresszív módon csomagolja.

„Inflation Reduction Act (IRA), azaz inflációcsökkentési törvény – így nevezik azt az amerikai jogszabályt, amely 2023. január 1-től jelentős állami támogatással tenné újra naggyá az ország iparát, négyzetre emelve a trumpi gazdasági törekvéseket, egyben megragadva az Európát sújtó háború, szankciós és energiaválság adta lehetőségeket.

A részletesen kidolgozott IRA a célzott adókedvezményeken, támogatásokon, kedvezményes hiteleken keresztül az ipart ezúttal nem keresleti, hanem már döntően kínálati, kapacitásoldalon erősítő törvény jól szimbolizálja a hirtelen gazdaságpolitikai irányváltást. Az IRA-t Európában egyre többen értelmezik gazdasági háborús hadüzenetként.

Biden a gyakorlatban Trumpnál is trumpabb, de törekvéseit zöld-progresszív módon csomagolja. Így az IRA nem csak egy törvény, hanem egy korszakhatár. Miután bebizonyosodott, hogy a korábban a nyugati elitek által a legfejlettebb országokra szabott világgazdasági rend, annak keretrendszerével és rendezőelveivel együtt már nem szolgálja a nyugati érdekeket, a washingtoni konszenzus végét épp Washington mondatja ki a gazdasági szereplőkkel. A washingtoni konszenzusból épp csak Washington hiányzik, ezzel a neoliberalizmus pedig átadja helyét a háborús keynesianizmusnak, amelyben az állam a cégeket nem a figyelmes éjjeliőr passzivitásával, a szabályok csendes meghajlításával, hanem nagyon is aktívan és látványosan támogatja, cserébe persze elvárja a politikai érdekeknek megfelelő vállalati viselkedést.”

Nyitókép: Ficsor Márton

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés