Lánczi Tamás: Németországban lobbiznak azért, hogy az akkumulátorgyárak inkább ott épüljenek fel

2023. január 29. 9:14
A politológus a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt mondta, a tiltakozások célja elrettenteni a befektetőket attól, hogy e korszerű technológiákat Magyarországra hozzák.

Az akkumulátorgyárakkal rendelkező országok a jövőben stratégiai előnybe kerülnek – jelentette ki Lánczi Tamás politológus a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Lánczi Tamás a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatos tiltakozások kapcsán kifejtette: ez egy jó beruházás, nemzetgazdasági értelemben fontos, mert munkahelyeket teremt most, a jövőben az akkumulátorgyárak a gazdaság hajtómotorjai lesznek.

Harc indult azért, hogy ne hazánkban építsék fel ezeket

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2035-től a belsőégésű motorok gyártása befejeződik Európában, akkortól csak e-autót fognak újonnan üzembe helyezni, vagyis óriási igény lesz akkumulátorokra. „Aki akkumulátorgyárral rendelkezik, az tud nagy mennyiségben gyártani, így azé lesz a jövő” – fogalmazott, hozzátéve: ezt mindenki érti külföldön és itthon is, ám külföldön sokak szemét csípi, hogy Magyarország nem az első ilyen beruházást hozza el. A politológus szerint „elindult egy harc azért, hogy ezeket a gyárakat ne hazánkban építsék fel”, Németországban keményen lobbiznak azért, hogy a magyar beruházások inkább náluk épüljenek fel. Úgy vélte, meg kell vizsgálni, hogy a debreceni beruházást ellenző ellenzéki pártok tevékenysége hogyan függ össze ezzel a német gazdasági törekvéssel, fel kell tárni,

van-e esetleg anyagi befolyásoltság, mint ahogy a választási kampányban is történt hasonló eset.

Kérdésre közölte: az ellenzéki pártok tisztában vannak e beruházások jelentőségével, tudják, aki zöld technológiát akar, annak akarnia kell az akkumulátorokat, ezzel a gyárakat is, mert „nem fáról szüretelik az akkumulátort”. Szerinte nem véletlen, hogy eddig nem merült fel ezekkel semmilyen probléma, ahogy Németországban sem merülnek fel ilyenek. Lánczi Tamás rámutatott arra, hogy a német gazdaság az elmúlt 2-3 évben pocsék állapotba került, Kína megelőzte őket autógyártás tekintetében, ezért észbe kaptak és küzdenek azért, hogy az ilyen fontos beruházások inkább náluk valósuljanak meg.

Nemzetstratégiai kérdés

A politológus kiemelte, hogy a tiltakozások célja elrettenteni a befektetőket attól, hogy e korszerű technológiákat Magyarországra hozzák. Nem ideológiai küzdelem ez, semmi köze ahhoz, hogy valaki zöldpárti-e vagy sem, egyszerűen a nemzetgazdasági érdekekkel szembe mennek azok, akik el akarják lehetetleníteni az akkugyárak hazai létesítését – mondta. Emlékeztetett arra, hogy amikor a magyar libatömés ellen tiltakoztak, akkor a francia libamájtermelők finanszírozták a tiltakozást vezető erőket, tehát kicsiben ugyanez történt akkor is. Hozzátette: ez egy sokkal komolyabb történet, mert nem egy egyszerű ágazatról, nem iparpolitikai kérdésről van szó, hanem nemzetstratégiai kérdésről.

Lánczi Tamás kijelentette:

a ma beruházásaiból lesznek a holnap munkahelyei

és azokból termelődnek meg azok a javak, amikből fenntarthatók a közszolgáltatások. Nagyon sokan „pedáloztak" azért, hogy hozzájuk kerüljenek ezek a beruházások, hazánk azonban okos iparpolitikával, jó szabályozási környezettel elérte, hogy ezek ide jöjjenek. A politológus szerint ezek olyan beruházások ezek, amelyek valódi értékei 5-10 év múlva lesznek láthatók, amikor a teljes mobilitás elektromos lesz, így felbecsülhetetlen előny lesz egy ilyen akkugyár.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: MARTIN SCHUTT / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 216 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nálad biztosan hitelesebb, mert te semmi értelmeset nem írtál. Az idegen érdekek mentén bérmunkában tiltakozó ellenzéknél meg főleg hitelesebb, mert a magyar gazdaság mellett érvel.

És te értesz hozzá? Jókat röhögök, amikor az ilyen hozzászólók a hülyék magabiztosságával szólnak le valakit. Anélkül, hogy érveik lennének.

Ugyanott van az előny, ahol az amerikai, német és más nyugati cégek befogadásából eredő előny található.

Minden munkahelynek van értelme, minden olyan gyártmánynak van értelme, ami a mai gazdasági, környezetvédelmi trendekbe illeszkedve a globális piacon eladható. Vagy most nem akarunk a globalizáció részesei lenni?

Az ukrajnai háborúhoz legyen közünk, mert ott Európa érdekében, Európa szabadságáért (?) harcolnak. Az állandóan mantrázott, Európa érdekének kikiáltott klímavédelemben ne vegyünk részt, mert hirtelen kiderül, hogy klímavédelem csak a klímára káros módon működtethető. Amiben van valami, mert a lítium kitermelése nagy környezeti károkkal jár, de az már nem érdekes, mert más, olyan szegényebb régiókat érint, ahol ezt kevesen fogják fel. Mi ez a zőld katyvasz, amibe még Gréta Tunberg alacsony szellemi képességei is mértékadóak lehetnek?

A hazai iparosítás nyugatról halad kelet felé. Amikor az elhanyagolt, rosszabbul fizetett keleti országrészről úgy beszélnek, hogy magukra hagyják őket, akkor most, egy ekkora létesítmény esetében miért nem az a szempont, hogy munkalehetőséget teremt? Az akkumulátorhoz a kobalton, lítiumon kívül azért kell még néhány dolog, ami beszállítót igényel.

EZ a dolog abszolút arra hasonlít, amikor a balliberális ellenzék idegen érdeket képviselve bérmunkában szembe ment mindennel, ami gazdaságilag, vagy más módon az ország javát szolgálta.

11:20-nál neked is írhattam volna.

Aki bevallottan nem ért hozzá, az ne minősítse hazugságnak más érveit, mondanivalóját

Hát, ami az energiát illeti, mindent elkövetett az ellenzék, hogy Paks 2-nek itthon, külföldön keresztbe tegyen. Na, ezért vagyok én nagyon szkeptikus a liberális demokráciával szemben, amelyet arra találtak ki, hogy kormányzatokat lehetetlenítsenek el idegen érdekek alapján.

Rajta, hol vannak a javaslatok olyan témákban, ahol nulláról indulva rögtön, mindent és mindenkit legyőzve ott lehetünk a világpiacon? De azt is megemlíthetném, hogy szíveskedjenek a nyugati országokban dolgozni és ne a szociális hálón lógjanak, mondván, hogy ide csábítjuk más országokból a munkaerőt.

Te itt csak magadat alázod, amikor a höhööö-zést, mint érvet használva saját szellemi fogyatékosságoddal dicsekszel. Hogy lemenjek a te szintedre: bárkinek a felszopását vállalod úgy, hogy idézeteket másolsz ide önálló gondolatok nélkül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés