Rövidesen összeomolhat az amerikai határvédelem

2022. december 9. 19:42

Veres Kristóf György
Corvinák
Naponta akár 18 ezer irreguláris migráns érkezhet az USA déli határához egy járványügyi szabály eltörlése után.

„Menedékkérő családok egy csoportja még 2021 szeptemberében bírósághoz fordult a járványügyi szabály miatt, a perben 2022. november 15-én született döntés a Title 42 kivezetésére utasította Bident legkésőbb 2022. december 21-ig. A bíróság érvelése szerint a Title 42 alkalmazása nem a törvényben lefektetett célokat szolgálta; értve ez alatt, hogy a kormány egy járványügyi szabályt használt migrációs politikai céljainak elérésére. A májusi döntést azért írhatja felül a novemberi, mert előbbi csak a Title 42 megszüntetésének eljárásmódját kifogásolta, utóbbi viszont a szabály alkalmazását teljességében nyilvánította törvénytelennek.

Mi várható a Title 42 után? A Belbiztonsági Minisztérium legrosszabb forgatókönyve naponta 18 000 migráns érkezésére számít a Title 42 kivezetése után, 2022 áprilisában ez a szám átlagosan 7 800 körül alakult – már az utóbbi is abszolút történelmi rekordnak számított.

Becslések szerint ekkora emberáradat arra kényszerítené a határőrséget, hogy személyi állománynak 90%-át az irreguláris migránsok regisztrációjára csoportosítsa át. Így viszont a tényleges határvédelemre szinte alig maradna ember.”

Nyitóképen: Amerikai határőr Arizona államban a határfalnál május 16-án. Fotó: AFP / Frederic J. Brown

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés