Brüsszel óriási hibát készül elkövetni

2022. december 06. 18:15

Azt továbbra sem vitatja senki, hogy az ukránok orosz agresszor ellen vívott hősies harcát támogatni kell. Kérdés, hogy milyen eszközökkel és milyen áron?

2022. december 06. 18:15
null
Kaszab Zoltán
Vasarnap.hu

Jövőre Brüsszel 18 milliárd eurót, átszámítva kb. 7200 milliárd forintot tervez Kijev rendelkezésére bocsátani – hitelből.

Merthogy egy hét éves költségvetési ciklus kellős közepén vagyunk, így az EU-nak nem nagyon vannak szabadon mozgatható pénzeszközei. Megoldás lehetne az, amit Orbán Viktor is szorgalmaz, hogy a tagállamok adják össze az Ukrajnának szánt pénzt és hogy azt melyik tagország miből finanszírozza, az már legyen az ő gondja. Az EU ugyanakkor más utat választana, méghozzá a közös eladósodást, a közös hitelfelvételt. Hogy aztán azt közösen is kelljen visszafizetni, adósságspirálba taszítva ezzel nem csak egyes országokat, hanem magát az EU-t is. 

Merthogy ingyen hitel nincs és egy kölcsön esetén sosem az jár jól, aki felveszi, hanem aki adja.

És itt ennek a kérdésnek is fel kell merülnie, hogy vajon ki lenne az, aki adná ezt a pénzt? És milyen áron? Ráadásul a pénzügyek mindig is a tagállamok saját hatáskörébe tartoztak. Egy újabb közös hitelfelvétel (merthogy egy már volt a helyreállítási alap elindulása előtt) még közelebb lökne minket a közös adópolitikához is, ami jelentősen rontaná például hazánk versenyképességét. Azt gondolom, hogy Ukrajnát másképp kell segíteni, ez ugyanis túl nagy ár. Ráadásul senkinek sem érdeke. Merthogy mi is lenne a közös érdek? Az együttműködés.

Együttműködés Oroszországgal és Ukrajnával is. Európának mindig akkor ment jól, amikor Oroszországból olcsó nyersanyaghoz jutott, Oroszország pedig technológiát kapott Európából. Ráadásul ennek a mindenki számára előnyös kereskedelemnek a nagy része Ukrajnán keresztül zajlott, így Kijev is jól járt. Minden szereplő erősödhetett és nem egymás kárára, hanem egymást segítve, kiegészítve. És ez az, ahová vissza kell térni a lehető leghamarabb. Minden más út csak zsákutca lehet minden fél számára. Szerencsére ezt egyre többen kezdik felismerni Európában is.

Nyitókép: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hesperia
2022. december 07. 23:46
"Azt továbbra sem vitatja senki, hogy az ukránok orosz agresszor ellen vívott hősies harcát támogatni kell. " Neeeee.... Muszáj ezt még mindig?! Ez pontosan olyan, mint '89 előtt volt a "vörös farok", amit mindig muszáj volt odailleszteni minden írásműhöz, ha azt akarta a szerző, hogy megjelenjen. Minimum egy értelmetlen Lenin-idézetet az elejére. De ez itt most egy szabadabb világ (állítólag). Nem lehetne pusztán csak azt mondani, amit csakugyan mondani akarunk? Még hogy "hősies harc"! Hányinger, amikor ezt a kifejezést használják erre, minden szavunk értelmét veszti már...
mai nap
2022. december 07. 15:59
Milyen idő jön rohamléptekkel? "Az élő irigylé a férges síri holtat, Míg habzott asztalán a sűrű méregoldat."
ersa57
2022. december 07. 14:17
EGYÜTTMŰKÖDÉS!!!!! Igen, milyen nagyszerű is lenne, ha OV. együtt tudna működni az EU-val és nem mindig EGYEDÜLI kerékkötője lenne a közös európai politikának.
Carcess
2022. december 07. 10:19
nem lesz semmilyen 18 milliárdos ukrán segély nem szavazzuk meg semmiképpen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik