A magyarok döntő többsége szerint inkább a béketárgyalások állnának Ukrajna érdekében

2022. december 2. 12:23
A Nézőpont Intézet ezer fős mint alapján készített közvélemény-kutatást, melyből az derült ki, hogy politikai hovatartozástól függetlenül minden társadalmi csoportban többségi álláspont, hogy az ukránok érdekében állna a béketárgyalások megkezdése.

A magyarok döntő többsége (70 százalék) szerint inkább a béketárgyalások állnának Ukrajna érdekében, nem pedig a háború folytatása – derül ki a Nézőpont Intézet aktuális kutatásából. Politikai hovatartozástól függetlenül, minden társadalmi csoportban többségi álláspont, hogy az ukránok érdekében állna a béketárgyalások megkezdése.

Miközben a nyugati világ egy hangos része a gazdasági háború folytatása és a fegyverkezés finanszírozása mellett érvel, a világ józanabbik fele a fegyveres harcok mielőbbi beszüntetését és a béketárgyalások megkezdését sürgeti. Utóbbi a konfliktus rendezésének békés módját, s nem a jelenlegi helyzet elfogadását jelentené – olvasható a kutatásban.

A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogyan ítélik meg a magyar választók a szomszédos ország érdekét a háború árnyékában. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi állna Ukrajna érdekében, inkább a béketárgyalások, vagy inkább a háború folytatása, mely kérdésfeltevés nem utalt sem az ukránok, sem az oroszok által teendő engedményekre.

Az eredményekből az derült ki, hogy tízből heten inkább a béketárgyalások megkezdését kellene sürgetnie Ukrajnának, míg a háború folytatását csak minden ötödik magyar (20 százalék) vélte ukrán érdeknek.

Kevésbé szokványos, de annál fontosabb megállapítás, hogy a magyarok véleményét a politikai preferenciák sem befolyásolják az ügyről”

– jelezték.

 A kormánypárti és kormánykritikus szavazók közel hasonló mértékben (73, illetve 69 százalék) vélik úgy, hogy a béketárgyalások állnának Ukrajna érdekében, míg a háborúpártiság kisebbségi álláspont (22, illetve 16 százalék) mindkét táborban. A 70 év feletti korosztály (84 százalék), és a legfiatalabb 18-29 évesek több mint kétharmada (69 százalék) is úgy ítéli meg, hogy inkább a béketárgyalások állnak Ukrajna érdekében.

A háborúpárti hangok nem győzték meg a brüsszeli fősodor álláspontjára általában nyitottabb fővárosiakat sem, 69 százalékuk szerint az ukránoknak inkább a békére kellene törekedni”

– fogalmaztak.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2022. november 28. és november 30. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra; a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók, egy „most vasárnapi” választáson részvételüket biztosra ígérő válaszadók.

Nyitókép: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már párszor bejelentették.
Orban is elmondta, hogy ő nem a rossz Orbán.
Na, és?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés