Hollandia támogatja Románia és Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, de Bulgáriáét nem

2022. december 2. 20:06
Rutte szerint a kabinet döntése objektív volt, „nincsenek mögötte politikai indokok”.

A holland kormány miniszterei pénteki tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy támogatni fogják Románia és Horvátország csatlakozását az Európán belül szabad mozgást biztosító schengeni övezethez, de Bulgáriáét elutasítják – idézte Eric van der Burg igazságügyi és belbiztonsági államtitkár nyilatkozatát az NlTimes című hírportál.

A schengeni övezet bővítéséről várhatóan az uniós tagországok belügyminisztereinek jövő heti találkozóján születik döntés. A holland parlament október végén még azon az állásponton volt, hogy Románia csatlakozását sem támogatja. Az államtitkár a pénteki döntés után úgy nyilatkozott: míg Románia és Horvátország készen állnak a csatlakozásra, Bulgária nem teljesítette a felvételhez szükséges kritériumokat. Elmondása szerint Mark Rutte miniszterelnök azzal érvelt a döntést követően, hogy Bulgáriával kapcsolatban továbbra is aggályaik vannak a korrupció elleni küzdelem és a jogállamiság terén, ezenkívül az ország a csatlakozás technikai feltételeinek sem felel meg. Rutte szerint a kabinet döntése objektív volt, „nincsenek mögötte politikai indokok.” Hangsúlyozta:

az elutasításnak nincs köze ahhoz, hogy a holland kormány szeretné visszafogni az országba irányuló migrációt.

Hozzátette, hogy ha Szófia teljesíteni tudja a csatlakozáshoz szükséges kritériumokat, akkor akár már jövőre felvételt nyerhet az övezetbe. 

Kedden Krum Zarkov bolgár igazságügyi miniszter azt mondta a bolgár médiának, hogy Hollandia az utolsó akadálya az ország schengeni csatlakozásának, és kifejezte abbéli reményét, hogy Hága „helyes álláspontra helyezkedik”, hiszen semmilyen gyakorlati és ténybeli érv nem szól Bulgária csatlakozása ellen. Rutte azonban pénteken felhívta a figyelmet arra, hogy nem Hollandia az egyetlen ország, amelynek kétségei vannak a bolgár csatlakozást illetően.

Úgy gondolom, hogy más tagállamokban is felmerülnek kételyek” 

 jelentette ki. Bulgária 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. Az Európai Parlament 2011 óta több határozatban is zöld jelzést adott az ország schengeni csatlakozásának. A képviselők az októberi plenáris EP-ülésén is megszavaztak egy állásfoglalást, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a belső határellenőrzés fenntartása Románia és Bulgária esetében diszkriminatív, és „negatív hatással van az EU egységes piacára”.

Az állásfoglalás elfogadását követő héten viszont a holland parlament fogadott el egy indítványt, amelyben felszólította a kormányt, hogy „ne tegyen visszafordíthatatlan lépéseket” Románia és Bulgária csatlakozásával kapcsolatban, amíg további vizsgálatot nem folytatnak le a két országban a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem területén.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés