Kirúgták az iskolaigazgatót, aki nem hívta meg a csángó gyermekeket a román nemzeti ünnepre

2022. december 1. 19:27
„Mindannyian románok vagyunk, és mindannyiunknak tisztelnünk kell december elsejét, Románia nemzeti ünnepét” közölte a tanfelügyelőség.

A Bákó megyei Tanfelügyelőség azonnali hatállyal leváltotta Parjol község általános iskolájának igazgatóját a pusztinai csángó gyermekek hátrányos megkülönböztetése miatt – írta csütörtökön Ziaruldebacau.ro Bákó megyei hírportál a tanfelügyelőség közleményét idézve.

A portál híre szerint a Parjol községhez tartozó falvak iskolái a román nemzeti ünnep közös megünneplését tervezték a tanerők whatsapp-csoportjában, amikor

az iskolaigazgató közölte: a pusztinaiakat nem kell meghívni a december elsejei ünnepre, mert azok magyarok,

és március 15-én ünnepelnek. (Az igazgatónő – vélhetően tévedésből – március 14-ét írt.) Majd azt is hozzátette: „az anyjuk keresztje!”.    

A tanárok csevegéséről készült képernyőmentést a tanárok egyike eljuttatta a tanfelügyelőségnek, mely azonnal kivizsgálta az ügyet. Megállapította, hogy pusztinai iskola „többségükben magyar nemzetiségű tanulóit” nem hívták meg a nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepségre,

az igazgatónő pedig elismerte, hogy ő írta a sértő üzenetet.    

A tanfelügyelőség a portálnak eljuttatott közleményében tudatta: „Az incidens súlyosságára való tekintettel, figyelembe véve, hogy a nyilvánvalóan diszkriminatív megnyilvánulás megengedhetetlen különösen az iskolai közegben, és legfőképpen egy intézményvezető részéről, a Bákó Megyei Tanfelügyelőség Igazgatótanácsa 2022 november 29-én felmentette a tisztségéből a Parjol községi iskola igazgatóját”

A tanfelügyelőség egyben azt is közölte, hogy elutasít minden olyan felelőtlen megnyilvánulást, amely mesterségesen kelt feszültséget olyan kis közösségekben, ahol különben a kölcsönös tisztelet és megértés szelleme uralkodik. Azt is hozzátette:

„Mindannyian románok vagyunk, és mindannyiunknak tisztelnünk kell december elsejét, Románia nemzeti ünnepét”.    

Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöke az MTI-nek az eset kapcsán elmondta, nem föltétlenül azzal van a baj, hogy a pusztinai gyermekeket nem hívták meg a december elsejei ünnepségre, hanem azzal a tiszteletlen móddal, ahogyan viszonyultak hozzájuk. Úgy vélte: a tanfelügyelőségnek a megkülönböztetést elítélő határozott állásfoglalása intő jel lehet a többi iskola számára is.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kátai Edit

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi ezzel a baj? Én se szívesen mentem volna el a románok ünnepére.

Itt tüntetni hívják a diákokat, nem ünnepelni.
Itt nekik munka van: meg kell dönteniük egy egész rezsimet.

Én empatikusnak nevezném.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés