Elszólhatta magát Zelenszkij a háború befejezéséről, kiderült, mi lehetett rá az oka

2022. december 1. 12:30
Új szereplő lehet hatással a háború kimenetelére.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Volodimir Zelenszkij nemrég meglepő módon arról értekezett, szerinte az orosz-ukrán háború a következő hónapokban véget ér. Az ukrán elnök ennek pontos időpontjáról szólva egy interjúban úgy fogalmazott, erre akkor kerül majd sor, ha „Ukrajna győz, vagy Oroszország úgy dönt, hogy békét köt”. Erről itt írtunk bővebben.

Zelenszkij: A háború a következő hónapokban véget ér

Ebben (is) reménykedhet az ukrán elnök

Sajtóhírek szerint az ukrán elnök kijelentésére többek között az is okot adhat, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a kínai elnökkel zajlott tárgyalása kapcsán meglebegtette:

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként befolyást tud gyakorolni Oroszországra,

és „segíthet abban, hogy véget vessenek Ukrajna brutális orosz megszállásának és lerombolásának”. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Hszi Csin-ping: A béke az összes eurázsiai ország érdeke

A tárgyalóasztalnál azonban még mindig nem ül senki

Az ukrán elnök „optimizmusa” ellenére azonban a tárgyalóasztaloknál továbbra sem tudott még találkozni Ukrajna és Oroszország. Emlékezetes, a tárgyalásokat illetően az ukrán elnök legutóbb mindössze arra mutatott rá, hogy szerinte

Vlagyimir Putyin közvetlen, míg az ukránok nyilvános béketárgyalást szeretnének.

Az ukrán elnök ennek kapcsán is csupán azzal érvelt, hogy meglátásuk szerint Oroszország „nyilvános háborút” folytat. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Kérdés csupán az, hogy Kína valóban segítséget nyújthat-e az ukránoknak a háború lezárásában, vagy inkább Oroszország mellé áll. Ennek kapcsán azonban intő jel lehet Kijev számára, hiába „toporzékol” az Európai Parlament, Kína ellenzi Oroszország kizárását a nemzetközi szervezetekből. Erről itt írtunk bővebben. Ugyancsak kérdés, hogyan alakul az Egyesült Államok közreműködése a konfliktusban, egyelőre a fegyverszállítmányok növeléséről lehet hallani.

Hiába toporzékol az EP, Kína ellenzi Oroszország kizárását a nemzetközi szervezetekből

 

Nyitókép: Genya Savilov / POOL / AFP

Összesen 153 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kína érdeke az, hogy az USA minél hosszabb lekösse magát az oroszok ellen vívott proxy-háborújában, nekik annál több idejük lesz megerősödni, és felkészülni az USA-Kína gazdasági háborúra, illetve a semleges országokat meggyőzni arról, hogy nekik nem lesz érdekük az USA támogatása.

Az USA viszont bármikor indíthat kereskedelmi háborút, ahogy már Trump alatt próbálták elszigetelni a többi távol-keleti országtól, illetve ahogy idén is nagyon sürögtek-forogtak Tajvan körül (ami a vörös posztó Kína számára)

Zelenszkij törvénybe iktatta, hogy nem tárgyal ezzel az orosz vezetéssel.
Ergo kifulladásig folytatni akarja a háborút.
Mármint a népe kifulladásáig, nem a sajátjának és családjának.

Az orosz háború első napjaiban is blokkolták az oroszok összes amerikai államkötvényét. Ugyanezt megtehetnék a kínaiakkal szemben is, és akkor le is van tudva az államadósságuk kérdése.
Az amerikai terv az nyilván Tajvan blokkolása, mivel ott állítják elő a processzorok több, mint 60%-át, a kínai high-tech ipar ezt nagyon megsínylené.
Egyébként szerintem ez a kulcspozíció már Tajvannak is terhes, mindkét nagyhatalom szeretné magába olvasztani, ennek lehet a jele, hogy a legfejlettebb technológiájú gyárukból már építenek egyet Japánban is.
Amúgy aki ebben a kereskedelmi háborúban a legtöbbet veszíthetne, az Európa, mert ha az USA-val tart, akkor kötelező Kínát szankcióznia, márpedig már szinte az összes alapanyag gyártását kiszervezte oda, ha pedig tovább kereskedne Kínával, akkor arra kell rájönnie, hogy a it szolgáltatásai mind amerikai cégeknél vannak, ideértve még a bankkártyás fizetési rendszereket is.
Az elmúlt időben sokat emlegették Európa energetikai kiszolgáltatottságát, igazából minden másból is legalább ugyanolyan kiszolgáltatott Kínának vagy az USA-nak.

S mi a véleményed arról, hogy még a háború kitörése előtt halomra gyilkolták az oroszokat, hogy felszámolták a magyar kisebbség jogait? Jó, megértelek, most azért fizetnek, hogy magyar tudásodat felhasználva a náci Ukrajna mellett lobbizzál. De Te ugyanolyan féreg vagy, mint a gazdád.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés