New York Times: Mellément egy ukránok által kilőtt amerikai rakéta, civilek sebesültek meg

2022. november 24. 19:04
Egy lakatlan, ötemeletes épület tetejébe csapódott be,  ám a robbanás pedig a szomszédos házat is elérte.

Szeptember 26-án egy az Egyesült Államok által gyártott rakéta, melyet az ukrán légierő lőtt ki, célt tévesztett és három civilt sebesített meg a kelet-ukrajnai Kramatorszkban – adta hírül a New York Times.

Mint kiderült, a rakéta egy lakatlan, ötemeletes épület tetejébe csapódott be,  ám a robbanás pedig a szomszédos házat is elérte. Halálos áldozat nem volt, de hárman megsérültek. A robbanás után rögtön olyan képek kezdtek keringeni egy helyi Telegram-csatornán, ahol látszottak a gyártási számok és matricák a törmeléken és a repeszeken. Az ukrán védelmi minisztérium egyelőre nem reagált a New York Times megkeresésére ez ügyben. Arról még nincs adat, hogy mi történt pontosan: a rakéta eltévesztette-e orosz célpontját és tovább repült, vagy pedig meghibásodott.

A rakétából származó fémdarabokat egyébként az amerikai oldal újságírói gyűjtötték össze a robbanás helyszínén, de az azonosításban a lakosok beszámolóira is támaszkodtak. A kérdéses, AGM-88B HARM (nagysebességű sugárzásgátló) rakétát vadászrepülőgépből lövik ki földi célpontok, például radarok és légvédelmi rendszerek ellen, derül ki a cikkből.

Ismert: Kramatorszk a donbaszi terület egyik kulcsvárosa, amelyet február óta folyamatosan lőnek a támadó oroszok.

Nyitókép: MTI/AP/Andrij Andrijenko

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kramatorszkot az ukik már régebben is szerették lőni, pl. a vasútállomást, mert ott jó sokan vannak. Ritka ócska társaság. Azt is igyekeztek orosz rakétázásnak beállítani, mint az Enerhodart.

Kíváncsi vagyok, mikor ébred fel a nyugati népség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés