Az Európai Bizottság kérésére benyújtott törvényjavaslatot fogad el ma az Országgyűlés

2022. november 22. 6:25
Adóváltozásokról, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a szociális törvény módosításáról is szavaznak.

Dönthet az új minisztériumi struktúráról kedden az Országgyűlés, amely elfogadhat egy az Európai Bizottság kérésére benyújtott törvényjavaslatot is. A képviselők szavaznak a jövő évi adóváltozásokról, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a szociális törvény módosítását is magába foglaló előterjesztésről. Az ülés reggel 9-kor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.   

Kivételes eljárásban vitatják meg és fogadhatják el a képviselők az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságról és a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében az Európai Bizottság kérésére elfogadott egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést, amely alapján

a jelenleg a pénzügyminiszter irányítása alá tartozó főigazgatóság autonóm államigazgatási szerv lesz.   

Ugyancsak kivételes eljárásban tárgyalja és még kedden el is fogadhatja a Ház a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását, amelynek értelmében két új – energiaügyi, valamint gazdaságfejlesztési – minisztérium jön létre. Átnevezik az Építési és Beruházási Minisztériumot Építési és Közlekedési Minisztériummá. A határozathozatalok között 15 előterjesztésről dönt a parlament, köztük a szociális törvény módosítását is tartalmazó törvényjavaslatról, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a jövő évi adóváltozásokról.   

Ugyancsak az Európai Bizottság kérésére szerepel a napirenden az egyes törvényeknek a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében szükséges módosítása, amely

pontosítja a vagyonnyilatkozati rendszert, és felhatalmazza a közelmúltban létrejött Integritás Hatóságot a nyilatkozatok ellenőrzésére.

Az adatvédelmi hatóság új jogkört kap: ellenőrzi, hogy az arra kötelezettek feltöltötték-e az adatokat a szintén uniós kérésre létrehozott Központi Információs Közadat-nyilvántartásba.

(MTI)

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés