A lengyelek továbbra sem juthatnak hozzá az uniós forrásokhoz

2022. október 17. 19:39
Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője egy friss lapinterjúban úgy fogalmazott, amíg Varsó nem hajtja végre a követeléseiket, addig sem a kohéziós, sem a helyreállítási alaphoz nem férhetnek hozzá.

A jövőben sem kaphatja meg a neki járó forrásokat Lengyelország, amíg nem hajtja végre az összes olyan feltételt, melyet az Európai Bizottság szabott számára. Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője a lengyel Rzeczpospolitának adott interjújában

Minden forrást visszatartunk”

– fogalmazott De Keersmaecker.

Az uniós szóvivő szavai szerint a helyreállítási alap mellett Lengyelország a kohéziós alap forrásaiból sem részesülhet. Az Európai Bizottság a lengyel bírósági rendszer átalakítása miatt tartja vissza a forrásokat. 

Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke szerint politikai okokból nem kaphatják meg a közös alapban lévő forrásokat. A politikus azt is belengette, akár perre is mennek a Bizottsággal. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő elmondta, a varsói vezetés egyelőre nem kapott semmilyen értesítést a bizottságtól a pénzeszközök esetleges felfüggesztéséről.

Nyitókép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 238 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Brüsszel az új Kreml.

Jó, hogy leírtad: a nyugat lényegében arra épített, hogy az onnan jövő pénzt úgyis csak náluk tudjuk elkölteni és ezekkel a pénzekkel lényegében előfinanszírozzák a nyugati cégekhez érkező megrendeléseket. De ha így tennénk, ha mindent onnan rendelnénk, akkor hogyan fejlődnének fel ütőképes magyar cégek? Így aztán hazai cégek kapják a megrendeléseket. Ezért vannak megsértődve, ezért hablatyolnak demokráciáról és jogállamról.

De a nekünk járó pénzeket Ursuláék már elsikkasztották, vagy elköltötték Ukrajnára, mert ők ebben határozták meg a maguk EU érdeknek feltüntetett érdekét. így aztán senkinek semmi köze, hogy mi kivel üzletelünk, kitől veszünk fel hiteleket. Ha kell, lejjebb adunk az igényeinkből, és megpróbálunk EU pénzek nélkül érvényesülni. Ezek a pénzek egyébként is nemsokára megszűnnek, nem fogják örökké folyósítani.

Minden esetre érdemes volt a lengyeleknek eminensként segíteni Ukrajnát fegyverrel, logisztikával, érdemes volt USA szolgálatba állni a semmiért. Mert lássuk be, ha az USA ebben az ügyben rámordulna a csicska EU-ra rögtön békén hagynák a lengyeleket. De nem szólnak semmit, csak kihasználják őket. Remélem erre emlékezni fognak a jövő évi választásokon.

Volt egyszer egy Európai Únió. Már rég nem az.

Tök mindegy, EZEK a kormányok NEM kapnak. Elképesztő. Nálunk Dobrev, ott Tusk a várományos.

CSAK egy következő Tusk kormánynak. A választók mindenütt le vannak ejtve, ez az igazi demokrácia. Ebből nálunk tényleg NAGY a hiány, a nemzeti konzultációk rendszere is ezt igazolja. Mi az, h. nemzet? Mi az, h. konzultáció??

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés