Van, ami örök: Daniel Freund Magyarország- és Orbán-szeretete

2022. október 11. 16:39
Freund-megszólalások csokorban, a közelmúlttól mostanáig.

Ádáz kritikusa a magyar kormánynak és Orbán Viktornak Daniel Freund zöldpárti európai parlamenti (EP) képviselő, aki minap a Mandiner.hu-nak is adott interjút.

Aggodalommal tölti el Daniel Freundot az Európai Bizottság és a magyar kormány megállapodása

Twitter-fiókjait és európai parlamenti felszólalásait átböngészve felmerült bennem a gyanú, hogy politikusként Magyarország az ön egyik legfontosabb témája. Miből fakad ez a megszállottság? Számos dologgal foglalkozom az Európai Parlamentben. Például az Európai Unió jövőjével, de emellett számos más tárgykörben is az átláthatóság, a demokrácia és a jogállamiság területén.

A következőkben összeszedtük azon nyilatkozatait, amelyek a legnagyobb sajtóvisszhangot váltották ki a közelmúltban.

Augusztus 24-én több mint öt Twitter-bejegyzésben kritizálta Magyarországot, többek között így és így: „Miért csatlakozna Orbán Viktor valaha is egy olyan európai intézményhez, amelynek célja a csalások és korrupció kivizsgálása?

Lehet, hogy a Lengyelország és Magyarország közötti illiberális kötelék egy vékony fonálon lóg, de az európai demokráciát fenyegető veszély nem szűnt meg.”

Már szeptemberben, amikor az EP megszavazta a magyar jogállamisági jelentést, a következőket írta: „Magyarország már nem demokrácia. Az EP-képviselők nagy többsége kollégám, Gwendoline jelentése mellett szavazott. Magyarországot annak kell bélyegezni, ami: Hibrid választási autokrácia. Ezért Orbán a felelős. És nem kaphatna EU-s pénzeket!”

Egy nap sem telt el, a 24.hu már arról faggatta a baloldali képviselőt, honnan ez az elszántság, amire Freund azt felelte: „Orbán az egész magyar társadalmat kleptokráciává, maffiaállammá alakítja, ezen nem lehet egy törvénnyel változtatni”. Jelezte, „a választásokat demokratikusabbá kellene tenni, hogy legyen esély a kormány leváltására. Ezeken mind változtatni kellene, hogy Magyarországon jogállam és demokrácia legyen”.

Később azért leszögezte, „nem Magyarországon politizálok, és nem is szeretnék itt politizálni. Engem az érdekel, hogy az EU-ban mindenhol tiszteletben tartsák a közös törvényeket”.

Egy újabb nap elteltével hasonló hangnemet ütött meg, mert mint fogalmazott: „amíg Orbán egyedül van, sokkal kisebb befolyást tud kifejteni”. Épp ezért sürgette az EU-t, lépjen fel keményebben a magyar kormányfő ellen.

Szeptember végén, amikor elkezdett az Északi Áramlat szivárogni, vélhetően szabotázs miatt, ismét a magyar kormány és Orbán Viktor jutott Daniel Freund eszébe:

„Egyetlen egyféleképp lehet ennél is gyorsabban eltüntetni 7,5 milliárd eurót: ha átutaljuk az Orbán-kormánynak.”

Most hétfőn pedig elindult a magyar miniszterelnök Twitter-oldala, mire a német képviselő az alábbi következtetést vonta le: „Vicces tény: Orbán Viktor több nőt követ a Twitteren, mint ahány EP-képviselőt”.

Nyitókép: Facebook

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés