A németek már ragaszkodnak az atomerőművekhez

2022. október 1. 21:15
Szinte az összes párt egyetért abban, hogy szükség van az atomenergiára.

A német kormány eldöntötte, még legalább egy évig mindenképp tovább működhetnek azok a szénerőművek, melyeket korábban a környezetvédelem miatt leállítottak, azonban a háború következtében létrejövő energiaválság átírta a prioritásokat. Lassan csak a Zöldek az egyedüli német párt, mely továbbra is le akarja állítani az atomerőműveket, a többi nagy német párt azonban belátta, hogy szükségük van az atomenergiára. 

Robert Habeck gazdasági miniszter nemrég arról beszélt, változtatni kell azon a terven, miszerint a három működő német atomerőműből egyet az év végéig leállítanak, kettőt pedig úgynevezett készenléti üzemmódba helyeznek 2023 első negyedévére. Kijelentette, jövő áprilisig a két utolsó atomerőmű üzemidejét meghosszabbítják. 

Az alkancellár kijelentette, az ellátásbiztonság fenntartása érdekében készenléti üzemmód helyett tovább termel majd a Baden-Württenberg tartományi Neckarwestheim 2 és a bajorországi Isar 2 atomerőmű az év első hónapjaiban, amikor a legnagyobb az energiafogyasztás –írja az Infostart.

Az ország minden rendelkezésre álló erejét mozgósítania kell”

– mondta már Olaf Scholz német kancellár. 

Christian Lindner pénzügyminiszter, az FDP elnöke szerint a gázzal való takarékoskodás mellett egy további komponensre is szükség van, utalt az atomenergiára. A politikus szerint az elmúlt év végén leállított három erőmű közül kettőt ugyancsak reaktiválni kell. Ugyanezen állásponton van a CDU elnöke, Friedrich Merz mellett Markus Söder bajor miniszterelnök is. Utóbbi 2024 végéig működtetné a három erőművet. 

Bő tíz évvel ezelőtt határozta el az akkori berlini vezetés, hogy felhagynak a nukleáris energiával és akkor az volt a kitűzött cél, hogy idén év végéig az akkor működő összes, szám szerint mind a 17 atomerőművet leállítják. 

Nyitókép: Armin Weigel/AFP

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A következő hónapokban az USA befejezi Németország ipartalanítását. Utána már nem kell se gáz, se atom, mert nem lesz ipar ami használja. A polgárok meg majd fűtenek lignittel, fával vagy szeméttel.

Európa sírásói.
Nyilván ugye senki nem fog felelősséget vállalni sem az atomenergia elleni boszorkányüldözésért, sem az oroszok elleni hiszterikus fellépésért.

Sajnos ugye mi hozzájuk vagyunk kötve. :(

Az európai gazdaság ugyanebben a helyzetben van. Az unió nem képes saját magát ellátni pl ruhával és cipővel sem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés