Soha nem fogjuk elismerni az ukrán területek jogtalan annektálását! – közös nyilatkozatot adtak ki az uniós államfők

2022. szeptember 30. 18:27
Charles Michel szerint mindenkinek meg kell értenie, hogy a világ új szakaszba lépett.

Az Európai Tanács tagjai pénteken közzétett közös nyilatkozatukban „határozottan elutasították és elítélték” Oroszország azon döntését, hogy az Oroszországi Föderációhoz csatolja a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot, valamint a részben orosz ellenőrzés alá vont Herszon és Zaporizzsja megyéket.

Az európai uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács mindenekelőtt hangsúlyozta: Oroszország a szabályokon alapuló nemzetközi rend szándékos aláaknázásával, Ukrajna függetlenséghez, önállóságához és területi egységhez fűződő alapvető jogainak megsértésével, továbbá az ENSZ Alapokmányában és a nemzetközi jogban rögzített alapelvek megsértésével a globális biztonságot kockáztatja.

Nem ismerjük el és soha sem fogjuk elismerni az elfoglalt ukrán területeken tartott népszavazások eredményét. Soha nem fogjuk elismerni a területek jogtalan annektálását”

– fogalmaztak.

A határozatok semmisek, semmilyen joghatással nem járhatnak. A Krím, Herszon, Zaporizzsija, Donyeck és Luhanszk Ukrajna részét képezik – írták, majd közölték: felszólítanak minden államot és nemzetközi szervezetet, hogy utasítsák el a területek orosz bekebelezését.

Kijelentették: Ukrajna legitim jogát gyakorolja, amikor honvédő háborút folytat az orosz agresszióval szemben azért, hogy visszanyerje teljes ellenőrzését területei felett. Ukrajnának joga van felszabadítani a megszállt területekeit a nemzetközileg elismert határain belül.

A Kreml nukleáris fenyegetései, a katonai mozgósítás, az, hogy Ukrajna egyes területeit Moszkva Oroszország részeként kezeli,

valamint az az állítás, hogy a háború jelenleg orosz területen zajlik, nem ingatja meg Ukrajna támogatása melletti elhatározásunkat” – fogalmaztak, majd hozzátették: megerősítik a korlátozó intézkedések érvényességét, valamint tovább fokozzák az Oroszországra nehezedő nyomást, hogy Moszkva véget vessen a háborúnak.

Az Európai Tanács tagjai végezetül hangsúlyozták: az Európai Unió szilárdan kiáll Ukrajna mellett, és mindaddig erős gazdasági, katonai, társadalmi és pénzügyi támogatást fog nyújtani az országnak, ameddig szüksége van rá.

Mit mondott az Európai Tanács elnöke?

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitteren pénteken közzétett videóüzenetében azt hangoztatta, hogy az elfoglalt ukrán területek elcsatolása felelőtlen lépés Moszkva részéről, ami még inkább elmérgesíti a helyzetet. Oroszország fellépésének megerősítése mellett döntött,

Európának ugyanakkor a béke helyreállítására, a biztonság szavatolására kell törekednie

– hangsúlyozta.

Az ukrán állampolgároknak üzenve közölte: az Európai Unió továbbra is mellettük van, az EU kiáll az ország függetlensége és területi egysége mellett. Az uniós tagországok állampolgáraihoz intézett szavai szerint Ukrajna és az ukrajnaiak megtámadása az EU alapvető szabadságjogainak és a demokráciának a megtámadását is jelenti.

Közölte, hogy az energiaárak Oroszország okozta megemelkedése mindenkire hosszan tartó hatással lesz.

Mindenkinek meg kell értenie, hogy a világ új szakaszba lépett”

– fogalmazott az Európai Tanács elnöke, majd hozzátette: az Európai Unió senkit sem hagy magára.

Előzmények

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között tartottak népszavazást az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.

(MTI)

Nyitókép: Európai Tanács weboldala

Összesen 394 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha egy állam a lakosság akarata ellenében csatol magához területeket, azt nevezik anektálásnak. Pld. palesztin területek, vagy a Golan fensík. De ha előtte népszavaznak?

Mondtam már:
A Krímet sem ismerte el senki. 8 éve úgy van.
Észak-Ciprust sem ismerte el senki. 48 éve úgy van.
Tajvant sem ismerte el senki. 73 éve úgy van.

"Már a NATO is megüzente Putler gazdádnak, hogy a szervezet elleni támadásnak veszik, ha atomfegyvert vet be."

Akkor a nyugatnak vége. A nyugat hozzáállásán múlik, hogy az atomfegyverek be lesznek-e vetve. Sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy a nyugat veti be elsőként, és ráfogja az oroszokra.

A Krím annektálását sem ismerték el, de az élet ment tovább. Most is így lesz.

Neked is feltűnt, hogy középen van és nem az alsó, felső szélső sorban?
Valóban beszédes hely:-)
Megszamoltam, 13 ember kulcsolja össze elől a kezét. Várom az észrevételt:-)))

A többiek meg körülötte keringenek. :D

"Elcsalt kamu népszavazás volt."

Azt nem tudjuk. Mert kevés volt a külföldi megfigyelő. Azt hiszem nyugatról senki. És mivel nem volt jelenlét, nem tudjuk. Így bizonyítani sem lehet azt az állítást, hogy "kamu népszavazás."

A nyugat állításának akkor volna némi alapja, ha a nyugat meghívást kért volna, de az oroszok elutasították volna. Persze ez még akkor sem lenne bizonyíték, de a gyanú alapja már fenn állna.

Nyugaton egy agyhalott elnöknek hisznek el mindet és az ellenkezőjét te idióta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés