„Az ellenzéki érzelmű olvasóink nyugalmának megzavarására alkalmas” – az amerikai kampánypénzek nyomába eredt a 24.hu

2022. szeptember 29. 22:29
Karácsony visszalépése, Action for Democracy, Korányi Dávid, és a végén 1,8 milliárd forintnyi támogatás Márki-Zayéknak. A 24.hu újságírói megpróbálták kirakni a puzzle hiányzó részeit, de csak a kérdésfeltevésekig jutottak, az erős állításoktól tartózkodtak.

Közel egyórás podcastban ment neki a 24.hu Márki-Zay Péternek. Az újságírók már a felvezetőben azt ígérik, hogy „az ellenzéki érzelmű olvasóink nyugalmának megzavarására alkalmas tartalommal” jelentkeznek.

Honnan is indul ez az egész?

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Márki-Zay Péter a csúfosan elbukott választás után 4 hónappal, augusztus végén beszélt először arról a Magyar Hang podcastjában, hogy külföldről kapott támogatást. Először csak több százmillióról volt szó, majd kiderült:

1,8 milliárd forint érkezett Amerikából, ami az ellenzéki kampány költségének nagyjából a felét teheti ki.

„Ez a tengerentúli kapcsolat vagy network, ami betalált Márki-Zay Péterhez, az ellenzéki folklór szerint korábban Karácsony Gergely alatt volt az előválasztáson, De mivel az a projekt összecsuklott, és Karácsony kijelölte partnerét, magától értetődő lett, hogy a háttér megtalálta az útját Márki-Zayhoz” – hangzik el a műsorban Nagy Gergely Miklóstól, aki pár napja hosszú cikket is írt a témában.

A műsor szereplői szerint a pártok nagyjából 1,2 milliárdot adtak be az állami támogatásukból a közösbe, körülbelül 400 milliót sikerült összekalapoznia „mikrodonációkba” itthonról Márki-Zayéknak, és a fennmaradó részt érkezhetett Amerikából, például az Action for Democracy szervezettől, akik – saját bevallásuk szerint – amerikai magyarok adományait utalták tovább Magyarországra. 

Az Action for Democracy ügyvezetője egyébként az a Korányi Dávid, akinek a budapesti önkormányzattól való távozását a napokban jelentette be Karácsony Gergely.

„Hivatalosan ezt tudjuk, azonban újságíróként, közélettel foglalkozó emberként a kérdőjelek csak nőnek” – fogalmazta meg szkepszisét Nagy Gergely Miklós, aki azt a kérdést is felvetette Korányival kapcsolatban, hogy a 2019-es tanácsadói szerepe Karácsony mellett már nem a párbeszédes politikus miniszterelnök-jelölti ambícióinak építése lehetett-e?

De a 24.hu-s újságírók kitértek arra is: ellenzéki mércével mérve

rengeteg pénz és erőforrás volt a 2022-es kampányban, (itt volt például Bernie Sanders kampányfőnök-helyettese is) mégis most lett a legnagyobb a vereség.

A műsort, amelyben számos más érdekes kérdés, például Bajnai Gordonék szerepe is felmerült, ide kattintva hallgathatja meg.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ablakon kibaszott dollárszázmillák - szerencsére.

Milyen "civil szervezet" az, amelyiket külföldről pénzelnek, és a politikai elitet pénzeli? Az NGO sokkal pontosabb definíció, bár a "CIA handdog" még pontosabb kifejezés lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés