Ragaszkodás a békéhez: Svédország az Északi Áramlat elleni szabotázsakciót nem tekinti ellene irányuló támadásnak

2022. szeptember 28. 11:44

A svéd külügyminiszter szerint az incidens nemzetközi vizeken történt, nem svéd felségterületen, így szerencsére nem tekintik támadásnak.

2022. szeptember 28. 11:44
null

Svédország az Északi Áramlat gázvezeték elleni feltételezett szabotázsakciót nem tekinti ellene irányuló támadásnak – jelentette ki Ann Linde svéd külügyminiszter szerdán. A gázvezetéken a lyukakat nem svéd, hanem nemzetközi felségvizeken ütötték, így nemzetközi incidensről van szó – közölte a tárcavezető a SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Hozzátette:

amerikai hivatali partnere, Antony Blinken máris felajánlotta Washington segítségét annak érdekében, hogy kiderítsék, mi történt.

A Balti-tengeren kedden jelentettek ismeretlen eredetű gázszivárgást, amelyről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó két orosz gázvezetéken keletkezett lyukak okozzák. Azóta mind a svéd, mind a dán kormány közölte: szabotázsakció történt, és bejelentették, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben.

Björn Lund, a svéd szeizmológiai hálózat (SNSN) szakembere az SVT-nek azt mondta: robbanások, nem pedig földrengés vagy földcsuszamlás történt.

A Der Tagesspigel német lap kedden ugyancsak azt írta, a német szövetségi kormány szerint „célzott támadás” okozhatott szivárgást a földgázvezetéken.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat-1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó cikkek

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2022. szeptember 29. 05:46
A svédek még mindig teljesen hülyék. Megérdemlik. Az ő országuk már elveszett.
luisbathhelena
2022. szeptember 28. 19:43
Logikai út: 1. kinek állhat érdekében? 2.és ki képes megtenni? (ez nem egy amatőr búvárklub rosszul sikerült pezsgőbontása volt a tengerfenéken) Marad kb 2 ország. USA, oroszok. USA: elemi érdeke hogy eladja a méregdrága palagázt LNG formában, már eddig is ellenezte a vezetékeket, egyúttal tönkretehetik az európai gazdaságot és esetleg még az oroszokra is kenhetik a robbantást oroszok: a) nem érdekük, mert a jövőben esetleg még visszatérhetnek vagy b) azért a németeket még jól megszopatják, ha végleg lemondtak róluk és Ázsiára tesznek
mokány
2022. szeptember 28. 14:56
" Érted jöttünk elvtárs , nem ellened ." AVH - s humor .
gacsat
2022. szeptember 28. 14:52
Éppenséggel a ződek is lehettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik