A nép 2019 után rájött, hogy a szavazat nem játék: így tarolt a Fidesz az idei időköziken

2022. szeptember 28. 9:25

Ódor János László
Kontra
Gyorselemzésünkben 26 időközi idei eredményeit vizsgáltuk meg és vetettük össze a 2019-es adatokkal.

„A bajban megjön a fanyalgók esze is, nincs idő »üzengetni«. Gyorselemzésünkben 26 időközi idei eredményeit vizsgáltuk meg és vetettük össze a 2019-es adatokkal. 13 esetben fordított a kormánypárt, 9 esetben újra győzött a kormánypárt és javított is 2019-hez képest; 3 esetben az ellenzék nyert, de zárkózik a Fidesz-KDNP; és csak 1 esetben nyert és javított az ellenzék (Isaszegen). 2019-ben talán jó ötletnek tűnt dacból az ellenzékre szavazni, de úgy látszik, mindenki megbánta. A kormánypárti gőzhenger azóta szinte mindent visszavett.

A valóság pörölye 2022-ben orbitális módon vágta arcon az országot és azon belül is leginkább az ellenzéket, illetve annak – átmeneti – szavazóit.

Érdekes jelenséget tapasztalunk az áprilisi választások óta: úgy tűnik, a protestszavazás luxusa csak békeidőkben működik, a bajban a magyar szavazónak is van annyi esze, hogy nem »üzenget«.

Mire gondolunk itt?

Már többször említettük az amúgy jobbos, konzervatív, esetleg kimondottan fideszes és kormánypárti ismerőseinket. Mindenkinek van ilyen rokona, barátja, és most nem a Magyar Hang-os »igazi konzervatív, a Fidesz ment arrébb, mi maradtunk«-szerű fanyalgókra gondolunk.

Családi körben például klasszikus, stabil Fidesz-párti szavazók voltak képesek megosztani szavazataikat a Jobbik vagy a Momentum felé is az utóbbi alkalmakkor, hogy »üzenjenek« a kormánypártoknak, mert szerintük nem jó irányba haladnak a dolgok. 2019 például tökéletes alkalom volt a dacból való szavazásra:

semmi veszély a láthatáron, minden rendben halad, a városok szépülnek és épülnek, de hát Borkai Zsolt meg a jachtozás, és különben is, Mészáros Lőrinc!

2022 elején akkor kezdtük el sejteni, hogy nagy Fidesz-győzelem körvonalazódik, amikor az orosz–ukrán válságban hirtelen a korábbi »üzengetők« is összekapták magukat, és szó nélkül Orbánékra húzták az ikszet, mert megértették, hogy ez bizony nem a dac meg a fanyalgó jelzések küldésének ideje.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés