The Times: A Kremlben már arra készül az elit, hogy megrendül Putyin hatalma

2022. szeptember 24. 17:55
„A Kreml maffiavilágában a gyengeség végzetes. Ha mázlija van, Putyin elvonulhat, mint Jelcin, de járhat úgy is, mint Hruscsov” – írják a cikkben.

A Kremlben már arra készül az elit, hogy megrendül Putyin hatalma. A politikus már uralma utolsó szakaszánál tart, és az utódlás Moszkvában általában zavaros szokott lenni. Hogy pánikba esett, azt jelzi legutóbbi beszéde, amellyel elvileg a nyugaton igyekezett rémületet kelteni. Ám megsokszorozódnak a gondjai katonai, diplomáciai és politikai értelemben egyaránt, egymást követik a kudarcok. Elszakadt a valóságtól, elhagyta a szerencsére és nem maradt választási lehetősége. – írja a The Times.

Kifejtették:

Már nem elképzelhetetlen, hogy az ukránok nyernek.

Brit földön hetente több száz katonájukat képezik ki, özönlik a nyugati hadfelszerelés. A gyengus orosz utánpótlás viszont lassan a töréspontig jut. A hadsereget rosszul vezetik, a harci morál alacsony, a fegyverzet gyatra és honvédek számára az alternatíva mind inkább a következő: megadás, lázadás, dezertálás vagy halál. Úgy vélik, hogy a külpolitikában még nagyobb a veszteség. Moszkva hiába ápolt jó kapcsolatokat Németországgal és Magyarországgal, ez nem akadályozta meg a megtorló intézkedéseket. Ráadásul helyreállt az USA vezető szerepe Európában. Putyin bevetette a gázfegyvert, és elvesztette legnagyobb piacát.   

Hozzátették:

Ugyanakkor odahaza a valóság mind hangosabban kopogtat az ajtaján, kényelmetlen, megválaszolhatatlan kérdésekkel.

De nincs kiút katonai eszközökkel sem, mert ha egy NATO-ország kerülne a célkeresztbe, annak pusztító lenne a visszahatása. Putyin számára öngyilkosságot jelentene, ha megnyomná az atomrakéta indítógombját. Csak abban reménykedhet, hogy meggyengül az európai egység és akkor valamelyest enyhülnek a megtorló intézkedések.

A cikkben kifejtik, hogy

odahaza viszont tovább dagadhat a tömeges behívások elleni tiltakozás.

Látszik, hogy lázad az elit is, de a szélsőjobb szintén fenyegetést jelent. A rezsim felületi stabilitása mögött gyilkos versengés és gyűlölet húzódik meg. Putyin a rendszernek nem a vezetője, hanem a terméke és most a legsebezhetőbb. Uralma az erő érzetére épül. Öregnek és fáradnak látszik, lúzer. A Kreml maffiavilágában a gyengeség végzetes. Ha mázlija van, Putyin elvonulhat, mint Jelcin, de járhat úgy is, mint Hruscsov, akit erővel mozdítottak el tisztségéből és élete végéig hátralévő idejét házi őrizetben töltötte.

Nyitókép: AFP

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet egy agreszívabb is Putyin után és attól mentsen meg minket a Jóisten.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés