Niedermüller annyira zöld, hogy elveszi az elektromos autók ingyenes töltését az emberektől

2022. augusztus 8. 10:42
Írta: Bokor Gábor
Erzsébetváros DK-s polgármestere közösségi oldalán jelentette be, megelégelte az ingyenes elektromos autók töltésével kapcsolatos „visszaéléseket”, így a jövőben már csak applikáción keresztül, nyilván rengeteg pénzért lehet a zöld járműveket tölteni.

Hétfőn reggel került nyilvánosságra a döntés, miszerint megszűnik az elektromos és plug-in hibrid autók ingyenes töltési lehetősége a VII. kerületben. Erzsébetváros DK-s polgármestere a Facebook-oldalán tette közzé a hírt, állítása szerint sokat kellett morfondírozni, mi is legyen a helyzettel, ugyanis szerinte sok volt a visszaélés.

Niedermüller Péter kijelentette, a bevezetés időpontjától kezdve már csak az Emobility Solutions nevű applikáción keresztül lehet az autókat tölteni a kerületben. Azt írta, sok visszajelzés volt azzal kapcsolatban, miért engedik, hogy akár a taxik akár a „nagyértékű elektromos autók” ingyenesen tölthessék járműveiket. Halkan megjegyeznénk, hogy tízmillió forint alatt elektromos autót nagyon nehéz manapság újonnan találni, úgyhogy érdemes elgondolkodni, hogy mit takar a „nagyértékű” Niedermüller szótárában. 

Kétféle szemléletmódot kellett összevetnünk”

– kezdte magyarázkodását a polgármester, majd úgy folytatta, a dilemma az volt, hogy egyik oldalról „jó lenne ösztönözni a lakosokat, hogy használjanak környezetkímélőbb, elektromos töltésű járműveket”, míg a másik álláspont az volt, hogy

szabad-e fenntartani egy olyan ingyenes juttatást, ahol az igénybevevők nem rászorultak, ráadásul a használók nagy százaléka üzleti vállalkozás (taxi)”.

Végül a magát amúgy rendkívül zöldnek valló kerületvezetés meghozta a nagy döntést és hétfőn reggel Niedermüller bejelentette, hogy már augusztus 1-jétől megszűnt az ingyenes töltés lehetősége.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az önkormányzat tulajdonában álló öt töltőállomáson is csak applikáción keresztül lehet az autókat tölteni”

– zárta.

Az autósok és a taxisok nem örülnek 

Az ügyben megkerestük Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség vezetőjét, aki lapunknak úgy kommentálta a hírt, hogy elsősorban tiszteletben kell tartani az önkormányzat döntését, különös tekintettel abban az esetben, ha az ingyenes utcai elektromos töltők telepítési és üzemeltetési költségeit maga az Önkormányzat viseli.

Ha a jövőben egy applikáció használatán keresztül szeretnék szabályozni az ingyenes töltések számát és ebből nem zárnák ki a településen lakó zöldrendszámú autósok mellett a taxisokat sem, akkor érthető a szigorítás”

– válaszolta lapunk megkeresésére a szövetség vezetője. Hozzátette, ellenkező esetben a rendelet diszkriminatív lenne.

Országosan jelenleg 7500-8000 taxi üzemel, melyek tíz százaléka rendelkezik zöld rendszámmal, azaz elektromosan tölthető gépjármű.

Metál Zoltán szerint egyre kevesebb az olyan kútoszlop, ahol díjmentesen lehet tölteni a környezetbarát autókat, állítása szerint ezeknél a töltőfejeknél sorban állnak az autók, függetlenül attól, hogy az taxi, csomagszállító vagy bármi egyéb. 

Ez nem taxis-függő szemlélet, ez egyszerűen egy lehetőség amivel élnek a zöldrendszámos járművek üzemeltetői”

– közölte az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Nyitókép: MTI/Marjai János

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az erdő mióta nem megújuló erőforrás?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés