Tüntetést szervezett a Várba a Momentum a katatörvény miatt, csekély az érdeklődés

2022. július 18. 20:43
A helyszíni tudósítások szerint a meghirdetett időpontban csupán két tucat tanácstalan momentumos állt a Dísz téren.

Cikkünk frissül!

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Momentum Mozgalom közleményben reagált arra, hogy Novák Katalin hétfőn aláírta a katatörvény módosításáról szóló törvényt.

Nem sokkal később az ellenzéki párt a Facebookon egy eseményt hozott létre „HAZUDTAK ÉS ÁTVERTEK MINKET!” címmel, amelyben a törvénymódosítással egyet nem értőket tüntetésre hívták 20.30-tól a Sándor-palotához.

„Itt a helyed, ha kisemmizett tanár, átvert ételfutár, folyamatos létbizonytalanságban élő egészségügyi dolgozó, a hónap végét szorongással váró kétkezi munkás vagy, vagy csak egyszerűen eleged van a kormány hazugságaiból és az emberek millióit megkárosító megszorításokból” – írta felhívásában a párt.

A helyszíni tudósítások szerint a tüntetőket rendőrsorfal várta a Várnál.

Palkovics László megígérte, hogy fogadja majd a demonstrálók képviselőit

Nem sokkal este 9 óra előtt az Index helyszínen tartózkodó tudósítói szerint mintegy 150 demonstráló vett részt az eseményen.

A portál arról is beszámolt, hogy a Momentum elnöke rátalált Palkovics Lászlóra egy, a Vár közelében található étterem teraszán, ahol a miniszter épp a vacsoráját fogyasztotta. A tárcavezető megígérte Gelencsér Ferencnek, hogy fogadja majd az ügyben érintettek érdekképviselőit.

A beszámolóból kiderült, hogy a tüntetést bejelentették:

éjfélig maradhatnak a Sándor-palota előtt.

Rendkívüli ülésnapot kezdeményez a Momentum

Augusztus 8-ra rendkívüli ülésnapot hív össze a Momentum, hogy visszavonják a katatörvényt – idézte az Index Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét. A portál helyszínen tartózkodó tudósítója szerint ha nem sikerül megegyezni a törvényről a parlamentben, az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A közvetítés megemlített egy felszólalót is, aki arról beszélt, ne mindig csak egy-egy hidat foglaljanak el, hanem legyen egy olyan nap is, amikor az összes hidat blokkolják. Az ötletet a hallgatóság tapssal fogadta.

Kerpel-Fronius Gábor: Minden parlamenti döntés mögött emberi sorsok vannak

Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum Mozgalom XIII. kerületi alapszervezetének elnöke, Budapest főpolgármester-helyettese is felszólalt, aki azt mondta, „minden parlamenti döntés mögött emberi sorsok vannak”.

A főpolgámester-helyettes elmondta, hogy azért is vannak itt, hogy

„ezt a kormány elűzzék, ugyanis a végighazudott kampány után százezreket hagytak védtelenül”.

„Elég volt” – válaszolták az elhangzottakra a jelenlévők.

Egyre többen hagyják el a helyszínt

Az Index tudósítója szerint a gyülekezés helyét egyre többen hagyják el. A jelenlévők számát alig 80 főre becsülte fél 11 után.

Hozzátették, hogy a jelenlévőknek felajánlották, hogy üzenjenek a köztársasági elnöknek: ezeket krétával írhatják fel a Sándor-palota felé vezető útra.

Bár a tüntetés hivatalosan éjfélig tart, az Index jelenlévő tudósítója arról számolt be, hogy már Gelencsér Ferenc is távozott a Sándor-palota elől.

A vidéki nagyvárosokba is demonstrációkat szerveznek

Hétfőn kora este Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője tett közzé felhívást a közösségi oldalán, amelyben a nagyobb vidéki városokban is tüntetésre buzdította mindazokat, akik nem értenek egyet a katatörvény módosításával.

Az Index tudósítása szerint Szegeden hétfő este több százan vonultak utcára. A tüntetők a Rákóczi térről előbb a helyi Fidesz-irodához, majd a Belvárosi hídhoz indultak, hogy elfoglalják azt. 

A tömegben felbukkant Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere,

aki csendben nézte a demonstrációt, nem mondott beszédet. 

A futárok a táskáikból blokádot építettek, többen pedig a földre ültek. Itt  néha„Orbán Viktort a Tiszába, jogállamot a hazába!” felkiáltással adott hírt magáról a tömeg – derült ki a tudósításból.

 

Nyitókép: Momentum Mozgalom Facebook-oldala

 

Összesen 176 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

SZJA 15%, nem 16!

Amita 1988.-tól a szocializmus csődje miatt bevezették az alapvetően most is érvényes adótörvényeket, egyfolytában megy az "adóoptimalizálás". Egyben a munkaviszony vállalkozói jogviszonyba való transzformálása.
Ez is ennek egy epizódja, nem megszorítás..
2002-ben Medgyessyék beveztték az EVA adót, szintén bomba jó volt a válllakozók egy részének, de nem a nyugdíj és tb kasszának.
Mire a kurzus 2009-ben becsődölt, az EVA kulcsa a kezdeti értékhez képest felfelé kúszott.
A KATA nem arra célra jött létre, amire használták munkaviszony pótlására.
Ne felejtsük el, a munkáltató a korábbi 40% feletti teher helyett ma már csak 13%-ot fizet.
A munkáltatók érdeke a KATA, mert a "vállalkozóknak" beszámítja az alacsony közterhet, leszorítja a vállalkozói díjjá előlépett munkabért és még a 13%-ot is megspórolja.a "vállalkozó" meg csodálkozni fog a nyugdíján.
A KATA adózók gyakorlatilag elesnek az érdemi nyugdíjtól.
A mostani felosztó-kiróvó rendszer miatt a szüleik, nagyszüleik nyugdíja is veszélybe kerül.
A módosítás számos része vitatható, de az egyetlen lényeges dolog, hogy évközben nem szoktak az adózáson változtatni. Ez nagy hiba, és az alkotmánybíróságon a tövény meg is bukhat, hasonlóra 1995-ben volt példa. Novák Katalin jobban tette volna,ha elküldi az alkotmánybíróságra a törvényt.
A tüntetők nagy része meg életében nem dolgozott, de minden balhé jól jön az ellenzéknek.

LOL, ennél még a #freeszfe is ütősebb volt. :)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés