Lukasenka: Már rég döntöttem arról, hogy részt veszünk a hadműveletben

2022. július 03. 15:28

„Mindig is orosz testvéreink mellett álltunk, és ez így is fog maradni” – fogalmazott a belarusz elnök.

2022. július 03. 15:28
null

Régóta eldöntött kérdés, hogy Belarusz részt vesz az Ukrajna ellen irányuló „különleges hadműveletben” – ezt mondta vasárnap Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök. 

A július 3-ai belarusz Függetlenség Napja alkalmából felszólaló elnök azt mondta: az oroszok és a belaruszok már régóta együttműködnek katonailag. „Mi vagyunk az egyetlen ország, amely Oroszországot támogatja ebben a küzdelemben.

Azoktól, akik szemrehányást tesznek, azt kérdezem: nem tudták, hogy az Orosz Föderáció legközelebbi szövetségesei vagyunk?

– fogalmazott, majd hozzátette: Oroszországgal közösen ők „egyetlen, hatalmas és független” államot hoznak létre.

Lukasenka azzal folytatta, hogy az orosz és a belarusz erők gyakorlatilag már ugyanannak a hadseregnek a részei, ebből adódóan pedig nem kérdés az sem, hogy a belaruszok is részt vesznek az orosz „különleges hadműveletben”.

Mindig is orosz testvéreink mellett álltunk, és ez így is fog maradni.

A különleges hadműveletben való részvételünkről én már rég döntést hoztam” – fogalmazott .

Az, hogy a belaruszok is csatlakoznak a háborúhoz, már február végén is felmerült. Mindeddig ez nem történt, most viszont bizonyos jelek arra mutatnak, hogy tényleg megteszik ezt, ugyanis jelenleg is hadgyakorlatoznak az ukrán határ közelében.

Az ukránok ezzel összeüfggésben szombaton közölték, hogy abelaruszok offenzívát indíthatnak ellenük a következő napokban, miközben Lukasenka azt állította, hogy az ukránok támadták meg őket. 

Nyitókép: EyePress News / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ronon
2022. július 04. 22:02
Tisztelt Lukasenka! Nem csak Önök egyedül, hanem Csecsenföld, titokban burkoltan Szerbia elnöke, Szíria, Irán, Kína, Észak-Korea es talán egy kicsit Orbán is maguk felé kacsingat inkább. Z
Innogreen23
2022. július 04. 05:50
Ha csak egy nappal rövidíti meg a háborút, ha egyetlen emberrel kevesebb hal meg, amen.
Palatin
2022. július 03. 20:48
Az oroszok gyözelme azért lenne fontos Európának, föleg az uniónak, mert attól talán egy kicsit észhez térnének, az egy jótékony sokk lenne. Nyugat-Európa nagyon elkanászodott, és lefeküdt az amcsiknak, azok örömlányának a szerepét játssza. Az orosz gyözelem talán felrázná a brüsszeli, szankció-fanatikus, oroszfóbiás, valóságtól elszakadt, tespedt, élösködö, naplopó libernyákokat. Ráébresztené öket arra, hogy Európát és Oroszországot isten is egymás természetes kooperációs partnereinek teremtette. Erre a katarzisra nagyon szüksége lenne Európának. A szomorú ebben az, hogy ehhez sok ezer ember halála kell. Az amcsik a föbünösök, mert Ukrajna Nató-ba való beléptetése révén atomfegyvereket akartak telepíteni Oroszország hasa aljában. Ezt az oroszok természetesen nem türhették.
ThuleanPerspective
2022. július 03. 18:44
Nehéz követni a TSZ elnököt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik