Történelmi katasztrófát készül megismételni Oroszország? – Ijesztően ismerős forgatókönyvet követ Putyin

2022. június 26. 7:42
Kiss Csaba
Portfolio.hu
Ahogy Putyin Ukrajnában, úgy Brezsnyev is villámháborúra és gyors győzelemre készült Afganisztánban.

„Oroszország ukrajnai inváziója kapcsán gyakran kerül elő a Szovjetunió utolsó nagy háborúja, az 1979 és 1989 közötti afganisztáni háború. A két esemény között valóban feltűnőek a hasonlóságok, és sokak szerint az ukrajnai invázió ugyanúgy Vlagyimir Putyin nemezise lehet, ahogy az afganisztáni háború hozzájárult a szovjet birodalom összeomlásához. Eközben a négy évtizeddel ezelőtti véres események ma már idős veteránjai és a rajtuk élősködő szervezetek a Kreml fontos támogatóivá váltak az ukrajnai invázióban.

A Szovjetunió afganisztáni háborúja

A Szovjetunió afganisztáni háborúja az úgynevezett Brezsnyev-doktrína jegyében fogant, melynek értelmében Moszkva akár fegyveresen is megvédheti a szocializmust, ha annak fennmaradását veszély fenyegeti a szovjet érdekszférába tartozó országokban. E doktrína alapján vonultak be a Varsói Szerződés országainak csapatai 1968-ban Prágába, hogy ott elfojtsák a prágai tavasz néven ismert reformfolyamatot.

Az afganisztáni szovjet invázió egy amerikai térképen. Forrás: Wikimedia Commons

Afganisztánban 1973-ban puccsal távolította el az utolsó afgán királyt, Mohammed Zahirt egyik rokona, Mohammed Dhaoud Khan, aki 1978-ig az ország első elnöke volt, egyszemélyi hatalmat építve ki. Hatalmát az afgán kommunista párt, az Afganisztán Népi Demokratikus Pártja döntötte meg ugyancsak államcsínnyel, lemészárolva az elnököt és 18 családtagját. A párt élén álló Nur Muhammad Taraki vette át a hatalmat, de aztán ő is riválist kapott – méghozzá párton belül – Hafizullah Amin személyében, aki meggyilkoltatta elődjét, és brutális uralmat épített ki.

Amin a szovjet pártvezetés szerint az Egyesült Államok felé kezdett kacsintgatni, ezért úgy döntöttek, megdöntik uralmát, és egy hűséges bábot ültetnek a helyébe Babrak Karmal személyében. A Szpecnaz erői 1979. december 27-én meggyilkolták amint, majd a szovjet csapatok bevonultak az országba, amivel kezdetét vette a Szovjetunió több mint 9 éves afganisztáni háborúja.

Ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnában 2022-ben, úgy Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár is villámháborúra és gyors győzelemre készült Afganisztánban 1979-ben. A 2022-es Moszkvával szemben az 1979-es azonban a háború kezdetén gyors sikereket tudott felmutatni.”

Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egy igen nagy kérdés, hogy Putyin megáll-e az oroszlakta területek valamiféle határán. Ha igen, akkor történelmi távlatban tényleg győzhet. Ha nem, akkor elbukik.

Van némi hasonlóság az afganisztáni helyzettel, de van sok különbség is.
Az USA hadserege 20 évig harcolt Afganisztánban a tálibok ellen, mégis kénytelen volt tavaly onnan kivonulni és átadni a hatalmat a tálib vezetésnek.

Egész Szibéria sem. Hogy Alaszkáról szót se ejtsünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés