Történelmi katasztrófát készül megismételni Oroszország? – Ijesztően ismerős forgatókönyvet követ Putyin

2022. június 26. 07:42

Ahogy Putyin Ukrajnában, úgy Brezsnyev is villámháborúra és gyors győzelemre készült Afganisztánban.

2022. június 26. 07:42
null
Kiss Csaba
Portfolio.hu

„Oroszország ukrajnai inváziója kapcsán gyakran kerül elő a Szovjetunió utolsó nagy háborúja, az 1979 és 1989 közötti afganisztáni háború. A két esemény között valóban feltűnőek a hasonlóságok, és sokak szerint az ukrajnai invázió ugyanúgy Vlagyimir Putyin nemezise lehet, ahogy az afganisztáni háború hozzájárult a szovjet birodalom összeomlásához. Eközben a négy évtizeddel ezelőtti véres események ma már idős veteránjai és a rajtuk élősködő szervezetek a Kreml fontos támogatóivá váltak az ukrajnai invázióban.

A Szovjetunió afganisztáni háborúja

A Szovjetunió afganisztáni háborúja az úgynevezett Brezsnyev-doktrína jegyében fogant, melynek értelmében Moszkva akár fegyveresen is megvédheti a szocializmust, ha annak fennmaradását veszély fenyegeti a szovjet érdekszférába tartozó országokban. E doktrína alapján vonultak be a Varsói Szerződés országainak csapatai 1968-ban Prágába, hogy ott elfojtsák a prágai tavasz néven ismert reformfolyamatot.

Az afganisztáni szovjet invázió egy amerikai térképen. Forrás: Wikimedia Commons
Az afganisztáni szovjet invázió egy amerikai térképen. Forrás: Wikimedia Commons

Afganisztánban 1973-ban puccsal távolította el az utolsó afgán királyt, Mohammed Zahirt egyik rokona, Mohammed Dhaoud Khan, aki 1978-ig az ország első elnöke volt, egyszemélyi hatalmat építve ki. Hatalmát az afgán kommunista párt, az Afganisztán Népi Demokratikus Pártja döntötte meg ugyancsak államcsínnyel, lemészárolva az elnököt és 18 családtagját. A párt élén álló Nur Muhammad Taraki vette át a hatalmat, de aztán ő is riválist kapott – méghozzá párton belül – Hafizullah Amin személyében, aki meggyilkoltatta elődjét, és brutális uralmat épített ki.

Amin a szovjet pártvezetés szerint az Egyesült Államok felé kezdett kacsintgatni, ezért úgy döntöttek, megdöntik uralmát, és egy hűséges bábot ültetnek a helyébe Babrak Karmal személyében. A Szpecnaz erői 1979. december 27-én meggyilkolták amint, majd a szovjet csapatok bevonultak az országba, amivel kezdetét vette a Szovjetunió több mint 9 éves afganisztáni háborúja.

Ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnában 2022-ben, úgy Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár is villámháborúra és gyors győzelemre készült Afganisztánban 1979-ben. A 2022-es Moszkvával szemben az 1979-es azonban a háború kezdetén gyors sikereket tudott felmutatni.”

Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szilágyi Miklós
2022. június 27. 07:39
Esetleg rá lehetne nézni a térképre. Afganisztán mellett ott van Irán, a szovjet elvtársak és az amerikai polgártársaknak egyaránt ez volt a célja: Afganisztánnal: az iráni olajmezők. Az amerikai polgártársak Irakkal harapófogóba is vették Iránt, persze ők is pofára estek: nem lehet elfoglalni olyan nagy népsűrűségű országokat, ahol még hadsereg is van, vagy olyan földrajzi adottságokkal rendelkezik, hogy minden szikla mögött megbújhat egy rakétavetős öngyilkos merénylő.
zuriktodor
2022. június 26. 20:52
PROPI
annamanna
2022. június 26. 19:00
Traumatikus háborús vereség volt Oroszország számára a 19. századi krími háború is, ami elgyöngítette. Aztán az első világháború végleg padlóra küldte. A második világháború előtt a finnekkel sem bírtak. És lehet, hogy voltak még egyéb, nagyon érzékeny veszteségeik is, amikből megtanulhatták azt, hogy a háború rossz üzlet. Én nem hiszem, hogy Putyin mindezt ne tudná, és ne lett volna tisztában azzal, hogy eleve vesztes kísérletbe fog, ami kvázi bedönthet mindent, amit eddig évtizedek alatt elért. Szerintem tudja.
B_kanya
2022. június 26. 18:26
"Ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnában 2022-ben, úgy Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár is villámháborúra és gyors győzelemre készült Afganisztánban 1979-ben. " Hadd kérdezzem már meg, csabika meg tudja mondani, honnan szopta, hogy mire készült Putyin?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik