A Kreml szerint az EU szimplán oroszgyűlölő

2022. június 24. 17:47
Moszkva „reálisan fogja értékelni az Európai Unió magatartását”, szögezte le Szergej Lavrov.

Nem szabad megengedni, hogy Ukrajna és Moldova tagjelöltsége tovább rontsa Oroszország és az Európai Unió közötti viszonyt – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Peszkov rámutatott:

Moszkva és Brüsszel kapcsolatait már nehéz tovább rontani,

és Oroszország számára nagyon fontos, hogy az integrációs folyamat – amelyet európai belügynek minősített – ne okozzon további problémákat Moszkvának és a két érintett országgal fennálló kapcsolatainak. Mint mondta, Ukrajna esetében „minden világos”, Moldovával kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy ez a tagjelölt „európaibb akar lenni maguknál az európaiaknál” és új státusával párhuzamosan megpróbál oroszellenes lépéseket tenni.

„Úgy gondolják, hogy minél oroszellenesebbek, az európaiak majd annál jobban kedvelik őket. Nem szeretnénk, ha ez így lenne” – mondta a szóvivő.

Felidézte, hogy két évtizede diplomataként dolgozott Törökországban, amely reménykedve vált az EU tagjelöltjévé, és kész volt áldozatokat hozni azért, hogy Európa szerves részévé váljék Európa és Ázsia találkozásánál.

„De azt látjuk, hogy Törökország, noha nem lépett túl a jelöltségen, mégis szuverén, független országgá vált. Ezért ebben az ügyben különböző árnyalatok lehetségesek” – mondta a Kreml szóvivője.

Lavrov az EU-t nem tekinti katonai blokknak, ellentétben a NATO-val

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Bakuban kijelentette, hogy az EU-tagjelölti státusz megadása Ukrajnának és Moldovának nem jelent kockázatot Oroszország számára. Mint mondta, Moszkva az Európai Uniót nem tekinti katonai blokknak, ellentétben a NATO-val.

Azzal vádolta meg ugyanakkor az európai országokat, hogy Oroszország ellen szövetkeznek.

„A második világháború kezdetén Hitler az európai országok jelentős részét, ha nem a nagyobb részét a zászlaja alá gyűjtötte a Szovjetunió elleni háborúhoz. Most ugyanúgy, az Európai Unió, a NATO-val együtt, ilyen modern koalíciót szervez, hogy harcoljanak, lényegében háborút folytassanak az Oroszországi Föderáció ellen” – mondta.

„Moszkva reálisan fogja értékelni az Európai Unió magatartását”

A tárcavezető hozzátette, hogy Moszkva

„reálisan fogja értékelni az Európai Unió magatartását”,

és „figyelemmel kíséri azokat a lépéseket”, amelyeket Brüsszel, valamint Moldova és Ukrajna tesz majd, miután megkapta a tagjelölti státuszt. Lavrov kijelentette: nem számít arra, hogy „az Európai Unió jelenlegi oroszgyűlölete belátható időn belül, vagy akár hosszú távon elmúlik”.

Nyitóképen Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter. Fotó: Fotó: Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP

Összesen 182 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dehogynem imádják. Ha amerikai. A koszovói háborúban úgy szartak bele Szerbia területi autonómiájába, ahogy nem szégyelltek.

Ki volt az, aki nemzetközi egyezményeket rúgott fel, amikor megtámadta Szerbiát? Halljuk?

kevered az okot az okozattal

„A szövetséges nagyhatalmak együttesen és külön-külön is meg fogják bánni azt a tényt, hogy nem tudtak tenni több elhatározott és több együttes akciót a bolsevista veszély megsemmisítésére, mielőtt az túl erőssé nőtt.” (Winston Churchill, 1920. február 14.)

1941-ben pedig pont ő fúrta meg a lehetőségét a veszély megsemmisítésének.
Igaz Mr Strakosch pénzére közben szüksége lett.

Ezek régóta piszkálódnak Európa felé.
Az Encyclopaedia Britannica szerint a Lengyel királyságot a bécsi kongresszus következtében kebelezte be Oroszország 1815-ben.

Egy másik angol nyelvű forrás a Rand McNally féle Historical Atlas of the World, 1965. “Expansion of Russia in Europe című tábláján látható, hogy Finnország nagy részét 1809-ben nyelték le, a Fekete-tenger északi partvidékén pedig Akkerman körzetét 1812-ben, majd további területeket ettől nyugatra 1829-ben és 1878-ban. Ezek símán bekebelezések.

Az egyéb kalandozásokról Európa területére, Mihail Heller magyarra fordított Orosz történelem című könyve első kötetéből az 535-ik oldalról az orosz történészt Pogogyin-t idézem, aki 1854-ben írta: “Negyven éven át rohant készségesen az orosz sereg: Itáliába, a Rajnához, Németországba és a Duna partjaira." Majd így folytatta: “millió főt számláló, a maga számára szinte felesleges haderőt tartott fenn, és kész volt útját állni minden felforgató kisérletnek, meghiúsítani vagy megzavarni, bárhol mutatkozott is.”

Ez, ugye, egyenes beszéd a népek szabadságvágyának orosz eredetű elnyomásáról. Már akkor.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés