Belga miniszterelnök: Nehéz tél elé nézhet Európa

2022. június 24. 12:29
Alexander de Croo a gázhiány miatt aggódik.

Várhatóan nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására közös európai válaszokat kell találni – jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozójára érkezve.

Ha ezen a nyáron nem készülünk közösen a télre, akkor nagy a veszélye annak, hogy ezen a télen komoly problémákkal kell szembenéznünk

– fogalmazott Alexander De Croo.

Emlékeztetett arra, hogy vannak EU-tagországok, melyek már intézkednek a gázhiány elkerülésére, azonban – hangsúlyozta – hatékonyan csak a közös cselekvés útján lehetséges kilábalni a nehéz időszakból.

Nálunk már most is magas az infláció, és magasak az energiaárak”

– fogalmazott.

Közölte továbbá, hogy kormánya támogatja az energiahordozók közös beszerzésére vonatkozó európai bizottsági javaslatot, valamint az árak plafonjának megállapítását is. Véleménye szerint az Európai Bizottságnak kézbe kell vennie az ügyet, a tagállamok eltérő intézkedései ugyanis negatív hatással járhatnak.

Azzal összefüggésben, hogy Németország az energiafelhasználás lakossági csökkentését szorgalmazza, De Croo aggodalmának adott hangot, és azt mondta: ha a német kormány gázhiányra számít, annak rendkívüli hatása lesz nem csak Németországra, hanem a többi tagállamra nézve is.

(MTI)

Nyitókép: Ludovic Marin / AFP

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem szándékosan keverik a szart.

Én csak a két testvérnépet sajnálom, akik most egymást ölik.

Jókor kezdenek rájönni.
Ursula már tavaly rendelt 120 hajó cseppfolyós gázt. A kis jövőbe látó........

Most kéne azt mondani, és kiállni mellette bármi áron, hogy amit magunknak biztosítottunk, ahhoz semmi közünk. Ha hiány lesz, az nem vis major, hanem tudatosan kártékony politika eredménye. Minket leszóltak, mert felléptünk az érdekeinkért, még a pénzünket is visszatartják, tehát minket semmi nem kötelez. Ezt kell képviselni, ha kell, akkor a szakításig, mert ennek úgy tűnik ez lesz a vége.

Ráadásul az Unió országai között hogyan osztanák el?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés