Románia, korrupció, holokauszt, Horthy-korszak, centralizáció – Karsai Lászlót a főispánokról kérdezték a Klubrádióban

2022. június 23. 10:01
A történész nosztalgiával gondol a két világháború közötti Romániára, ahol a holokauszt idején „pénzért életet lehetett vásárolni”, szemben a Horthy-korszakkal, amely egy centralizált, merev rendszert hozott létre.

Interjút adott a Klubrádiónak Karsai László történész, a téma a főispán és a vármegye elnevezések bevezetésének tervezete volt.

Karsai a beszélgetés elején röviden felvázolta, hogyan nézett ki a Horthy-korszakban a magyar közigazgatás. A két világháború közötti rendszer egyébként nagyrészt a dualizmus-kori állapotokon alapult. Elmondta, a főispánok szerepe igazából névleges volt, időnként megvizsgálták a vármegye ügyeit,

de nem ez volt az igazi feladatuk, a királyt, később pedig a kormányt képviselték.

A vármegyék autonómok voltak ugyan, de az alispánok – akiket a vármegyei kisgyűlés választott meg – közvetlenül a Belügyminisztérium alá tartoztak. Az ő kezükben volt a közigazgatás. Az adott vármegyére kiadott alispáni rendeletet csak a belügyminiszter tudta megváltoztatni. Alájuk tagozódtak be a főjegyzők, főszolgabírók, szolgabírók. Az ő döntéseiket is csak a belügyminiszter bírálhatta felül.  Ezzel pedig a politikai ellenzéket is kézben tudták tartani – mondta Karsai, aki attól fél, hogy a továbbiakban az Orbán-kormány is az önkormányzati jogköröket csorbíthatja ezzel a lépéssel.

A legérdekesebb rész ezután következett: a történész összehasonlította a Horthy-korszak Magyarországát a két világháború közötti Romániával, amelyre ő saját bevallása szerint nosztalgiával gondol vissza. Ennek oka, hogy bár keleti szomszédunk (akkor is - a szerk.)

egy korrupt ország volt, hiszen ott a holokauszt idején „pénzért életet lehetett vásárolni”.

A Horthy-korszak – mindenki kapaszkodjon meg, én nem vagyok a Horthy-korszak híve – ahhoz képest, amilyen korrupció volt Romániában,  egy tisztességes, hófehér kesztyűs rendszer volt, ahol nem lehetett pénzért életeket vásárolni. Centralizált, nagyon merev rendszer volt, a társadalmi felemelkedés esélytelen volt” – mondta.

Karsai szerint arra készül a kormány, hogy minden önkormányzati autonómiát elsorvaszt, és ha elfogyott a pénzük, lényegében nem marad lehetőségük, mint meghajolni a kormány akaratának. „A kormány mindenkit kézből akar etetni” – jelentette ki.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karsai szerint a Horthy korszakban a társadalmi felemelkedés esélytelen volt.

Karsai László történész a szovjet megszállókkal kollaboráló történészek piszkos forrásából merítette a történelmi tudását.
Ezek azt sulykolják, hogy mielőtt a szovjetek megszállták Magyarországot minden elviselhetetlenül rossz volt, viszont a szovjet megszállás elvitt minket a boldogság világába.
Surányi György, akinek gazdaságpolitikai ismeretei toronymagasan felülmúlják Karsaiét, a Pénzügykutatási Intézet alapításának 50. évfordulójára szervezett ünnepi konferencián mondta:
"AMI PEDIG A NAGY RIVÁLIST, AUSZTRIÁT ILLETI MAGYARORSZÁG 1938-BAN VOLT A LEGKÖZELEBB: AZ EGY FŐRE JUTÓ GDP AZ OSZTRÁKNAK 75 SZÁZALÉKÁT ÉRTE EL."
"A tervgazdasági években Magyarország nem közeledett Nyugat-Európához, pozíciója a háború utáni helyreállítást követően 45 százalék körül stabilizálódott (az egy főre jutó osztrák GDP-hez képest). Majd ezt a szintet sem tudta tartani. 1973 után három ütemben nagy eladósodás következett be, majd lelassult a gazdasági növekedés.
„A tervgazdaság fenntarthatatlan pályán haladt, ami fokozatos lecsúszást eredményezett, és előbb-utóbb biztosan összeomlott volna” – jellemezte az 1949 és 1989 közötti éveket.

Nem olvastam el. Tippjeim:

1. Ellenzi
2. Barna eső fenyeget

Ugye stimmel?

A hazai egy főre jutó GDP az osztrák százalékában:
1870-ben 58,6%
1910-ben 60,8%
1938-ban 74,6% (Horthy rendszer utolsó békeéve)
1990-ben 38,2%
2010-ben 34,7%
(Hazafi Zsolt, Hetek, 2013. július 20.)
A kapitalista, horthysta, vármegyés idők határozott felzárkózási trendje után a kommunisták alatt határozott leszakadás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés