Orosz ENSZ-nagykövet: Nem szolgálja Oroszország érdekét Ukrajna lehetséges felvétele az Európai Unióba

2022. június 16. 22:06
A nagykövet szerint a kijevi vezetés nyugati sugallatra elzárkózik mindenféle tárgyalástól.

Nem szolgálja Oroszország érdekét Ukrajna lehetséges felvétele az Európai Unióba – jelentette ki csütörtökön Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT).

„Nincs más választásunk, mint felülvizsgálni az alapvető megközelítésmódját annak, hogy miként fogunk viszonyulni ehhez az egyesüléshez. Innentől az a legkevesebb, hogy óvatosnak kell lennünk minden olyan projekttel, amely magában foglalja az EU-t, ideértve a világszervezet porondján is” – mondta Nyebenzja. „Mindez vonatkozik az EU bővítésére is. Az újabb államok, köztük Ukrajna felvétele ebbe a számunkra barátságtalan szövetségbe,

az új körülmények között többé már nem felel meg az orosz érdekeknek” 

– tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a kijevi vezetés nyugati sugallatra elzárkózik mindenféle tárgyalástól. „Kijev nyugati urai általi ihlettől vezéreltetve elutasít mindenféle párbeszédet. Ezek nem pusztán szavak” – fogalmazott Nyebenzja.    

Szerinte az ukrán hadseregnek átadott nyugati fegyverek civileket gyilkolnak Ukrajna területén. Mint mondta, a szakadárok kezén lévő Donyeck bombázásához olyan kazettás bombákat használtak, amelyek egy sor európai ország jelzéseit viselték. „Brüsszel az Európai Békealapon keresztül, ami már önmagában is szentségtörésnek hangzik,

kétmilliárd euró összegben biztosított fegyvert az ukrán hadseregnek és a nacionalistáknak

,nem számítva az egyes uniós tagállamok által külön nyújtott katonai segélyeket” – fűzte hozzá az orosz ENSZ-nagykövet.    

Orosz kapcsolatkeresés

Nyebenzja felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU továbbra is katonai rendeltetésű eszközökkel látja el Ukrajnát, fittyet hányva a fegyverexport korlátozására vonatkozó saját szabályaira.    

Az orosz diplomata leszögezte, hogy Moszkva a továbbiakban olyan országokkal és szervezetekkel fogja fejleszteni kapcsolatait, amelyek önállók és nem félnek kiállni saját érdekeikért. Szerinte az Európai Unió már nem tartozik ehhez a körhöz. „Ugyanakkor az EU jövője nem érdektelen számunkra. Az, hogy az EU jelenlegi vezetése rövidlátó és veszélyes politikát folytat, már több alkalommal is felhívták a figyelmet tekintélyes uniós vezetők, köztük az Európai Bizottság volt elnökei” – tette hozzá.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés