CNN-publicista: Orbán Viktor Putyin hasznos szövetségese

2022. május 18. 7:51
David Andelman szerint át kell írni a játékszabályokat, meg kell kerülni a magyar vétót.

Ahogy megírtuk, új terv körvonalazódik: amerikai tisztviselők az olajimport vámon keresztüli megdrágítását tervezik, amelyből Ukrajna újjáépítését is finanszíroznák és így büntetnék az olajembargót ellenző magyar államot.

Az Index arról tudósít, hogy a CNN szerzője, David Andelman most azt írta: Törökország és Magyarország megakadályozzák a Vlagyimir Putyin elleni fellépést az Európai Unióban és a NATO-ban. Szerinte erre válaszul át kell írni a játékszabályokat, és meg kell hozni az oroszellenes döntéseket. Andelman arról ír, hogy az Európai Unióban az Oroszországra kivetett olajembargót már csak a magyar kormány vétója akadályozza meg, miközben a NATO-ban Recep Tayyip Erdogan török elnök és Törökország gátolja Svédország és Finnország csatlakozását a nemzetközi szervezethez.

Ezekkel a hasznos szövetségesekkel, Orbánnal és Erdogannal Putyin tökéletes helyzetben van ahhoz, hogy büntetlenül folytassa azt, amit művel,

Ukrajnában és azon túl is – írta.

A szerző felidézte: Ursula von der Leyen „Budapestre rohant” a múlt héten, de nem sikerült meggyőznie a magyar miniszterelnököt. Eközben Erdogant is győzködték a NATO-ban, de nem sok sikerrel. Andelman szerint ezért most a nyugatiaknak úgy kell játszaniuk, ahogy Putyin már évek óta játszik: „Ha a hagyományos játékszabályok mentén nem tudsz menni, akkor kerüld meg őket.” Ennek jegyében azt javasolja, hogy az Európai Unió a 26 tagállam jóváhagyásával fogadja el az Oroszország elleni olajembargót (arra viszont nem tér ki, teszi hozzá az Index, hogy ennek a döntésnek a hatálya kiterjedne-e Magyarországra is), a NATO pedig török jóváhagyás nélkül is vegye fel Svédországot és Finnországot.

„Mi a legrosszabb, amit Magyarország vagy Törökország tehet? Perelni kezdenek? Kivonulnak?”

– tette hozzá Andelman.

Andelmann szerint az EU-nak Magyarország nélkül kell meghoznia a döntést

A véleménycikk szerzője a felvetésével kapcsolatban megkérdezte Robert I. Rotberget, a Harvard Egyetem professzorát is, aki azt mondta neki: „Teljesen igaza van, az Uniónak egyszerűen Magyarország nélkül kellene meghoznia ezt a döntést. Az egyhangú döntéshozatalról szóló szabály már a kezdetektől fogva bolondság volt, és most itt az ideje annak, hogy kipróbáljanak egy másik megközelítést.”

Rotberg hozzáfűzte: Magyarország ebben az esetben jó eséllyel az Európai Bíróságon támadná meg a döntést, de a folyamat évekig elhúzódna. Ráadásul

a bíróság már korábban is Magyarország ellen hozott döntéseket a jogállamisági kérdésekben – tette hozzá.

Az Index azonban megjegyzi: az olajembargó-kérdés másik olvasata szerint azonban Brüsszel kapkodva, kellő előkészítés nélkül és a gyakorlatias gazdasági szempontokat hanyagolva hozta meg a döntést az embargóról, ami azt bizonyította, hogy indokolt a brüsszeli döntéshozatal tagállami kontrollja a vétó által.

Nyitókép: Facebook

Összesen 210 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ennél még a szovjet diktatúra is szofisztikáltabb volt: legalább ideológiai mázzal leöntve történt a jogtiprás, és koncepciós pereket gyártottak, hogy látszat legalább meglegyen. A jelenkori EU és USA vezetés viszont nyíltan leírja, hogy sz.rik a jogra, erőből átviszi, amit akar, mert úgysem tud semmit tenni a sértett.

Ez tipikusan az a kategória, amikor nyugati firkászok hangulatkeltés céljából írják, ami eszükbe jut.
Most sem kényszerítenek senkit arra, hogy orosz olajat vásároljon. Rajtunk kívül az összes tagállam megállapodhat arról, hogy ezentúl nem vesz. A gyakorlatban viszont habzsolják az orosz olajat, többet vesznek belőle, mint valaha. Ránk mutogatnak és arra hivatkoznak, hogy ha mi kimaradunk az embargóból, akkor versenyelőnybe kerül a gazdaságunk velük szemben. Ilyen mocskos szemforgató társaság, mint a nyugati baloldali kormányok, nem nagyon voltak még a történelemben.

Gondolom ez az állandó stílusod otthon és a munkahelyeden is.
Sajnálom az ismerőseidet.

Nagy bajba lennének a képmutatók, ha Magyarország nem lebegtetné a vétó lehetőségét.
Színt kellene vallaniuk, ami számukra már-már lehetetlen. Arcukra fagyott a fősodorral való gumi egyetértés kifejezése. Annyi egyetértés botoxot kaptak, hogy már nem tudnak nemet jelezni. Szó nélkül ugrálnak be a kútba, ha kell. Csak nehogy egy is kimaradjon, ezen izgulnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés