Ez volt a harmadik választás Magyarországon, ami se nem szabad, se nem tiszta

2022. április 19. 6:43

Szentpéteri Nagy Richard
Jelen
Van olyan helyzet, amikor le kell mondani, de olyan is, hogy már a lemondás sem segít. Interjú.

„Nagy csalódás elemzők körében a Jobbik, amelynek elnöke egyelőre inkább Márki-Zay Pétert felelősségét firtatja. Jogosan teszi?

Igen, hiszen ő volt az ellenzék kormányfőjelöltje, de Jakab Péter is nagyot bukott, azonban nem mond le. Ugyanis őt a Jobbik parlamenti frakciója, vagy a pártvezetés fenntartás nélkül támogatja; nyilván kap majd kritikát, de lemondatni nem akarják. Tulajdonképp felsorakozott mögötte a párt vezérkara, a választmány. Ezzel együtt szerintem a Jobbik nem megy majd vissza a politikai szélsőjobbra, és ez hosszú távon hoz némi reményt.

Természetesen ettől függetlenül le kéne mondania, de van a vereségnek egy olyan foka, amikor már mindegy. A probléma az, hogy ugyanazok az arcok képviselik majd továbbra is az ellenzéket. Ha lennének is új arcok, őket már nem tudják beültetni a parlamentbe. A választó tehát a vesztesek arcával találkozik majd minden nap. 

Az sem mindegy persze, hogy miért ilyen nagy a vereség. Az ellenzék hibái, vagy a kormány minden területen érzékelhető jogtalan erőfölénye okozta-e az ellenzék bukását?

Három dologgal magyarázom az ellenzéki vereséget, bármelyik önállóan is elég lett volna az összefogás bukásához.

Melyik a legfontosabb?

A rendszer, amelyben élünk. Az elnevezése tetszés szerint változhat – az illiberalizmustól, a hibrid rezsimen át az autokráciáig – de az biztos, hogy nem demokrácia.  A felsorolt rendszerek nem szoktak megbukni választásokon, tehát ezt a rendszert ilyen módon leváltani sem lehet. A választás egyébként sem szabad és nem is tiszta, tehát a választás nem arra való, hogy politikai versenyben eldőljön a kormányzás iránya, hanem arra való, hogy legitimálja a fennálló hatalmat. De ez már 2014 óta így van, tehát ez a harmadik választás Magyarországon, ami se nem szabad, se nem tiszta. 

A második ok, ami a bukást okozta, a szörnyű előválasztás volt, amit kezdetektől kifogásoltam, mert ezt az intézményt elsősorban demokráciákban alkalmazzák, nem pedig megszűnő demokráciákban. Ebből adódóan sok veszélye van, ami nem erősíti, inkább gyengíti az ellenzéket. Végül pedig azt gondolom, hogy a háború, az orosz agresszió az ukránok ellen, illetve ennek kommunikációja természetes módon, a hatalmon lévők malmára hajtotta a vizet. 

Azt állítja, hogy a választás tulajdonképpen felesleges, mert a jelenlegi rendszert nem lehet választásokon leváltani? Örök időkre marad a Fidesz?

Azt kell mondanom, hogy a hibrid rendszernek ez a sajátja. Az egyetlen esély az volt, hogy az ellenzék pártjai összefogtak, de ezt már négy éve is megtették. Ez valódi sanszot jelentett az ellenzék számára. Szerintem ezt az esélyt az előválasztás intézményével megsemmisítették.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megtudtuk, hogy a Jobbik választási eredményéért Orbánt terheli a
felelősség és nem Jakabot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés