Hét százalékpontos Fidesz-előnyt mért a biztos szavazóknál az IDEA

2022. március 17. 9:24
Ugyanez az intézet szeptemberben még ellenzéki előnyt jelzett a teljes népességen belül, a mostani számok szerint ott is a kormánypártok vezetnek – három százalékponttal.

Az IDEA Intézet 2022. március 2. és március 11. között készített reprezentatív felmérése szerint Ukrajna orosz megszállása óta Magyarországon a Fidesz-KDNP és az ellenzék támogatottsága is nőtt.  A kormánypártok 2, a baloldal 3 százalékponttal több támogatót tudhat maga mögött szerintük, miközben a kisebb pártok támogatottsága csökkent.

A felmérés szerint a teljes, választókorú népesség körében az ellenzék újra növelni tudta támogatottságát, a Fidesz−KDNP hónapok óta tartó lassú, de folyamatos növekedése pedig tovább folytatódott. Március elején a két lista közötti távolság három százalékpont a teljes népességben, 7 százalék a biztos választóknál – a Fidesz javára. Ezzel egyidőben az IDEA Intézet szerint a Mi Hazánk Mozgalom távolabb került a parlamenti bejutási küszöbtől.

Utóbbi támogatottsága jelenleg 3 százalék, a Magyar Kétfarkú Kutya Párté pedig 2.

A felmérés szerint azonban a választáson legaktívabbnak számító biztos szavazó pártot választók rétegében nem a fentiek látszódnak, éslényeges különbség van a Fidesz–KDNP és az ellenzék szavazóinak elszántsága között. Az IDEA szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, így elérte a kritikus 50 százalékot, miközben az ellenzéké 1 százalékponttal csökkent.A választáson biztosan részt vevő, listapreferenciával rendelkezők körében pedig nincs más párt, amely elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot.

A mostani, a választások előtt három héttel készített felmérés azért is érdekes, mert ugyanez az intézet még szeptemberben ellenzéki előnyt mért a teljes népességen belül, ősz végén pedig fej-fej melletti küzdelmet mértek.

Forrás: IDEA

Nyitókép forrása: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 116 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja.
Egyértelműen a Fidesz. 12 év sikeres kormányzása - ez bizony kőkemény referencia.

Döbbenetes, hogy csak ilyen arányban valószínűsítik a Fidesz előnyét, ha igaz lenne, akkor is kevés lenne. Az ellenzéki győzelem dokumentálná, hogy az ország megérett a morális, szellemi, intellektuális leépülésre, a gyökértelen, értékrend nélküli Nyugat-Európába történő beolvadásra. Bizonyítaná az ellenzékre szavazók intelligencia szintjét is, közömbösségét a haza, a család, a vallás, a történelem, a nyelv, a kulturális sokszínűségünk megőrzése iránt, az önálló gondolkodásra való képesség, készség teljes hiányát. S természetesen azt is, hogy a balliberális zsidó értelmiség szellemi pórázon képes vezetni a többségi gojokat, Kertész állításait támasztanák alá.
Egyébként meg felesleges a statisztikákkal játszani, a győzelmet előrevetíteni. A hazaáruló balliberális elit, a náciból lett, lábtörlőnek használt Jobbik a globális tőke hihetetlen mérvű pénzügyi, logisztikai, média, politikai támogatását tudhatja maga mögött. Elismerésre méltó, hogy felmérték a magyar tömegek iskolázottsági szintjét, s ehhez igazítva tömegeket fordítanak szembe saját, családjuk, gyermekeik, unokáik érdekeivel szemben.
Akinek van családja, van hazája, tiszteli ősei szellemét, áldozatait, akinek fontos az ország megmaradása, az április harmadikán a Fideszre szavaz. A Fidesz nem tökéletes, de jelenleg nincs jobb választási lehetősége a gondolkodó embereknek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés