Novák Katalin, árszabályozás, ausztrál covid-szigor, bulis Boris és szamuráj a Mecsekből – itt az új Mandiner! 

2022. január 27. 11:57
Milyen államfői szerepre készül Novák Katalin? Kinek segít a kormány által bevezetett árstop? Mit gondol a magyar válságkezelésről Mazen ar-Ramahi, a Magyarországi Palesztinok Egyesületének elnöke? Riport a halászteleki református iskolából, szlovák népszámlálás, James Allan alkotmányjogász és szezonkezdés az NB I-ben – megjelent az új hetilap!

Ideológiai hidegháborúra kell berendezkednünk, ahol a szabadság és a szabadosság áll egymással szemben – véli Novák Katalin, aki tervei szerint nem lesz tétlen államfő a nemzetközi térben sem. Mi a legnagyobb kihívás ma a magyar társadalom számára? Mire számít a választási kampányban? E heti lapszámunkban címlapos interjút olvashatnak a Fidesz köztársaságielnök-jelöltjével. 

„A legfontosabb, hogy Magyarország magyar ország maradjon”

– fogalmaz interjúnkban.

Vezércikkünket, az Első karaktert Vágvölgyi Gergely jegyzi arról, hogyan vált a szólás szabadsága luxustermékké a „szabad” világban.

Közélet

Történelmi példák bizonyítják és baloldali közgazdászok is elismerik, hogy a koronavírus-járványhoz hasonló rendkívüli helyzetben az árszabályozás hatékony eszköz lehet az államok kezében az infláció csökkentésére – közélet rovatunkban megnéztük, miért került mégis politikai viták kereszttüzébe az intézkedés.

Mit ért el a kommunista diktatúra után újjászülető egyházi iskolarendszer Magyarországon? Cseppben a tenger alapon vizsgáltuk egy agglomerációs település református oktatási központjában. 

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ EU-s műhelyének projektvezetője véleménycikkében arra mutat rá, hogy miként próbálják majd befolyásolni a közelgő választásokat Brüsszelből. 

Balog Zoltán református püspök az ökumenikus imahét üzenetére hívja fel a figyelmet publicisztikájában. 

Külhon & Külföld

Fél Szlovákia keletről nyugatra vándorol, a csallóközi magyar szigetet szlovák telepesek hada fenyegeti.

Ezúttal 34 ezer ember csak másodlagos identitásában vallotta magát magyarnak, s nem tudni, mit jelent ez a gyakorlatban –

Külhon rovatunkban megnéztük az új népszámlálási adatokat.

Ausztrália „zéró tolerancia” politikájának lényege, hogy sokkterápiával fojtja el a járványt, így a gazdasági és társadalmi élet elvileg gyorsan visszaállhatna a rendes kerékvágásba – körbejártuk, hogy mi a covidpolitikájuk mérlege.

A rovatban Boris Johnson Downing Street-i buliügyeivel is foglalkozunk, a véleménycikket pedig Magyar Ágnes Zsófia, a Polgári Magyarországért Alapítvány munkatársától olvashatják a balkáni országok uniós integrációjáról. 

Precedens & Makronóm

Terjed az a nézet, hogy csak az számít demokráciának, ahol a kormányzat egy bizonyos világnézetnek megfelelően cselekszik, e torz felfogás alapján kritizálja az Európai Unió Lengyelországot és Magyarországot – véli James Allan ausztrál alkotmányjogász, akivel Precedens rovatunkban olvashatnak interjút.

„A politikai korrektségre hivatkozva nyíltan hirdetik a történelem ideológiai alapú átértelmezését” – írja Joób Kristóf, a Precedens rovatvezetője publicisztikájában.

Még mi vagyunk a terroristák, mert nem tetszik nekünk, hogy elveszik a szülőföldünket – mondja Mazen ar-Ramahi, aki három hotelt is felépített Budapesten. Üzleti titkairól, a koronavírus- válságról, migrációról és a budapesti turizmus nagy lehetőségéről is beszél a Magyarországi Palesztinok Egyesületének elnöke Makronóm rovatunkban.

Sport

Kezdődik a labdarúgó élvonal tavaszi idénye – Sport rovatunkban összeszedtük, mi történt az egy hónapos téli szünetben a kluboknál, és mik az esélyek.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely egy viselkedésgenetikus, Kathryn Paige Harden könyvét ajánlja.

A Feminens oldalán Bogár Zsuzsa tanácsadó szakpszichológussal beszélgettünk.

Bár nyelvünk rugalmasan képes lépést tartani a világ változásaival, a nyelvhasználati gondok mindennaposak. Balázs Géza szerkesztésében új kötet foglalja össze az utóbbi évek fejleményeit, amelyről Tudomány kisrovatunkban olvashatnak.

 A héten Máthé Zsuzsa jegyzetét olvashatják Európa kulturális talajvesztettségéről. 

A kilencvenes évek elején telepedett le hazánkban Szuzuki Kimijosi, a kihalófélben lévő japán kardvívás világhírű mestere. A nyolcvanhét éves szenszei a karate legendás alakjainak személyes ismerőse, nagyapja részt vett Az utolsó szamuráj című filmben ábrázolt történelmi eseményekben – a vele készült interjút Élet rovatunkban olvashatják.

„Úgy kell élni az életet – és a szamurájlelkület erre késztet –, hogyne konfrontálódjunk, ne ütközzünk” – fogalmaz. 

A rovatban programajánlóval készültünk, és a A világ legrosszabb embere című filmet ajánljuk. A tárcát Leimeiszter Barnabás írta.

 Lesz-e háború? – teszi fel a kérdést az Utolsó Figyelmeztetés rovatban Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője, aki szerint egy Ukrajna egészét vagy akár csak a déli és keleti felét érintő orosz támadás nem valószínű. 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés