Csak kiegyensúlyozottan

2022. január 24. 9:02

Hargitai Miklós
Népszava
Márki-Zay is kapja meg péntek reggelenként ugyanazt a műsoridőt a Kossuthon, mint Orbán.

„2010-ben a Fidesz még viszonylag szabadnak tekinthető sajtó mellett nyert 2,7 millió szavazatot. 2014-ben közel ugyanannyi (2,63 millió) vokshoz már a közmédia, a kereskedelmi rádiók és a második legnagyobb kereskedelmi tévéadó (TV2) megszállása kellett. A 2018-as 2,8 millió szavazatban már benne volt a Népszabadság kinyírása, az összes megyei napilap annektálása, az Origo átállítása is, de még szabadon beszélt az Index – átmenetileg a Magyar Nemzet és a Hír Tévé is –, a Klubrádiónak pedig volt saját frekvenciája. A 2022-es szavazásról egyelőre azt tudjuk, hogy a kormánytól független média tere tovább zsugorodik. Ez a fejlemény beleillik abba a trendbe, hogy a kormánypártnak a közel azonos választási eredmények előállításához választásról választásra egyre keményebb cenzúrára, egyre kézivezéreltebb sajtóra volt szüksége.

Mára a médiahelyzet abszurditása odáig fokozódott, hogy a nagyjából a magyar választóközönség felét képviselő, három hónapja előválasztáson kiválasztott ellenzéki miniszterelnökjelöltet a közszolgálatinak nevezett sajtó (amelynek több a pénze, mint a hazai politikai média összes többi részének) még nem tudta bemutatni – mondjuk – egy portréinterjúban, és hogy előbb indult meg ellene a Fidesznek a részben a CÖF-höz, a Megafonhoz meg egyéb szatelitszervezetekhez kiszervezett lejárató kampánya, mint hogy az állami adók közönsége egyáltalán megismerkedhetett volna vele (nem vicc: az M1 és a Kossuth rádió továbbra is ott tart, hogy az előválasztást Gyurcsány nyerte).

Média- és demokráciaelméleti közhely, hogy a szabad választások elő-előfeltétele a politikai ajánlatok és alternatívák egyenlő esélyű, szabad megismerhetősége. Ha Orbán Viktor vagy az előbbi zsebéből kiabáló Deák Dániel az M1-en elmondja, hogy mit gondol Márki-Zay Péterről vagy az ellenzéki összefogásról, azzal a fenti követelmény még nincs kipipálva. A hatályos magyar törvények szerint sem: a hazai jog szerint a közönségnek joga van a sokszínű és pártatlan tájékozódásra, a sajtónak pedig kötelessége az arányos, kiegyensúlyozott, a demokratikus közvélemény kialakítását lehetővé tevő tájékoztatás. Egyenlő esélyek? Tisztességes verseny? Kezdjék azzal, hogy mostantól az ellenzék listavezetője is megkapja péntek reggelenként ugyanazt a műsoridőt a Kossuthon, mint a kormányoldalé – ez lenne a nulladik lépés a kiegyensúlyozottság felé.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Onnan kezdve, ahogy "elemzi" a sajtó helyzetet, benne a Népszabadság dicstelen kimúlását, valójában érdeklődés hiányában, ez az ember hazudik. Ez ilyen egyszerű. Nem lenne jobb, kevesebbet bár, de tisztességes munkával keresni? Ahhoz, persze, valamilyen tisztességes szakmát kellett volna ki és megtanulni.

A FELVETÉS ÉS A KÍVÁNALOM: JOGOS.
De: van pár részlet és int tudjuk az ördög a részletekben lakozik.
Mik ezek a részletek, nézzük:
Orbán Viktor komoly változásokat TELJESÍTETT, ami HITELESSÉGET jelent számára, ezek egzakt számokkal - Magyarország sorsának egyértelmű JAVÍTÁSAKÉNT, JOBBÁ, BIZTONSÁGOSABB ORSZÁGGÁ fejlesztéseként ELKÖNYVELHETŐK.
Mit tett Márki?
A gyalázkodásokon, ígéreteken kívül.
semmi hiteleset nem tett.
Tehát Orbánt ismerik a választók, Márkiról a hiteles ismeret: NULLA.
Ezért a Márkinak adott műsoridő percben lehet ugyanakkora, mint Orbáné, de ez CSAK ÚGY JÖHET LÉTRE, ha itt nagyon lényeges szempontnak - RIPORTER VISSZAKÉRDEZÉSÉNEK, mégpedig korlátlanul, míg nem jár a végére! - teret ad acsatorna.
Mondja el, amit akar, de:
BIZONYÍTSON, vagy ha nem, EZ IS LEGYEN VILÁGOS MINDEN HALLGATÓ SZÁMÁRA.

Hargitai nem érti, hogy a miniszterelnök az miniszterelnök, s különleges-egyedi státusza van, mert a kormányzati tevékenységről kell tájékoztatnia a lakosságot. Amúgy pedig temérdek ellenzéki sajtótermék, online felület van, a facebookról már nem is beszélve / ahol Márki-Zay tragikusan gyengén szerepel /. Bőven érvényesül a kiegyensúlyozott tájékozódás lehetősége.

Ugyanannyit? Márki-Zay egy perc alatt tud annyi hülyeséget mondani, mint Orbán órák alatt.

https://index.hu/belfold/mp083..

Medgyessy Péter: Akinek tévé kell, vegyen magának!

Ugye 2002 őszén (és még nyolc éven át) ezt harsogtátok Hargitai elvtárs, a TOTÁLIS médiafölényeteken trónolva.
Olyan totális fölényről beszélünk, ami ma elképtelhetetlen lenne. Lényegében volt egy darab Magyar Nemzet, meg egy darab (marginális) Demokrata, kb. ez volt a jobboldali sajtó ÖSSZESEN, aztán jött a HírTv.

Ja, és még egy: attól hogy ti hóbapok óta hergelitek magatokat, ténylegesen (annak minden jogi következményével együtt) majd csak FEBRUÁR 12-TŐL lesz választási kampány.

Én csak kérdeznék: egyedül menne, vagy a két gardedámmal?

Hargitainak:
Az ellenzéki médiák nem adják hírül olvasóiknak azokat az MZP megszólalásokat, amikkel saját magát és az összefogást amortizalja.
A saját házuk táján is körülnézhetnének.
Ugyanakkor nem is rossz ötlet:-) de csak akkor, ha a főnöke elengedi egyedül az interjúra:-)))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés