Hallotta már gróf Apponyi Albertet angolul beszélni?

2022. január 23. 20:17
Most megteheti.

A 444.hu szúrta ki, hogy elérhető és videón megnézhető, amint Apponyi Albert gróf angolul beszél. Az persze sokak számára ismert, hogy az 1846-ban született politikus kora egyik legkiválóbb szónoka volt, és hogy 1920 januárjában még az antant vezetőit is lenyűgözte több nyelven előadott, híres védőbeszédével.

Apponyi a békeküldöttség élén január 7-én érkezett Párizsba, s január 16-án mondta el a legfőbb tanács előtt híres békeexpozéját.

„…Nézetem szerint a békeszerződés nem veszi eléggé figyelembe Magyarország különleges helyzetét. Magyarországnak két forradalmat, a bolsevizmus négy hónapos dühöngését és több hónapos román megszállást kellett átélnie. Ilyen körülmények között lehetetlen, hogy a szerződés által tervbe vett pénzügyi és gazdasági határozatokat végre tudjuk hajtani. Ha a győztes hatalmak polgárai által részünkre folyósított hitelek a béke aláírásának pillanatában – amint ezt a javaslat kimondja – felmondhatók lesznek, ez a fizetőképtelenséget, a csődöt jelenti, amelynek visszahatását kétségkívül a győztes hatalmak is éreznék. Elismerem, hogy sok hitelezőnk van az Önök országaiban. A hitelek visszafizethetők lesznek, ha erre nekünk időt engedélyeznek, de nem lesznek visszafizethetők, ha azonnal követelik azokat tőlünk.…

Az alábbi videó azonban nem ekkor, hanem a cikk szerint 1929-ben készülhetett, amikor a gróf angolul ad elő monológot a magyar helyzetről az amerikai publikum kedvéért, egy amerikai stáb kamerái előtt:

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

LiPsik a kommentekben őrjöngenek... nem is beszél jól... hülyeségeket beszél... kit érdekel Trianon stb.

Tudtuk ugye, hogy jól beszélt angolul, franciául (sőt, még olaszul is összegezte a híres beszédét a békekonferencia előtt), de jó volt így látni, hallani.
És pláne megsüvegelendő, hogy nincs youtube meg korlátlan idegen nyelvi anyag... más világ volt... most meg itt van Karácsony Gergely a maga makogásával...

Pontosan.
Ma meg ugyebár egy wannabe-országvezető (!!!!!!) ALAPSZINTEN SEM MAKOG semmilyen nyelven... miközben soha, de soha ilyen könnyű nem volt nyelvet tanulni.

Horthy-ról van az a videó, amikor a Felvidékre bevonulva néhány mondattal szlovákul üdvözli a szlovákokat... elmondja, hogy a tengerészetnél megtanult horvátul is, ezért a szlovák sem áll távol tőle.

Akkor is voltak férgek, de ma már csak az Aponyikra emlékezünk, mint
ahogy 100 év múlva senki nem fog emlékezni MakiJajra és KariGelire,
de Orbánra, Vargára, Kövér Lászlóra igen. Talán Gyurcsányra is, mert
jelentőset tett: lövetett.

Ja, és még egy.
Apponyi ezen a felvételen 83 éves...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés