Financial Times: Dilemmát jelent a magyar ellenzék számára az Orbán-féle „mélyállam”

2021. november 24. 11:42
A lap szerint elemzők attól tartanak, a Márki-Zay Péter által szorgalmazott alkotmányos reform megoszthatja az ellenzéket, illetve az ellenzék választási győzelme esetén azonnali alkotmányos válságot robbanthat ki.

Hogyan lehet tiszteletben tartani egy alkotmány szellemét, ha közben esetleg megsértik a törvény betűjét? – a Financial Times európai vezető szerkesztőjének a lap szerdai számában megjelent véleménycikke szerint ez a legfőbb dilemma, ami a jövő április választásokra készülő magyar ellenzék előtt áll, miután az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány több lépésben úgy módosította az ország Alaptörvényét, hogy az „bebetonozza” a Fidesz hatalmát, illetve segítségével egy olyan „mélyállamot” építettek ki, melyen keresztül a jelenlegi kormányfő még egy ellenzéki választási győzelem esetén is komoly befolyást tudna kifejteni.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt a lapnak nemrégiben adott interjújában ezzel kapcsolatban kijelentette, az ellenzék győzelme esetén

népszavazást tartanának az alkotmányos reformokról,

hogy lebontsák az Orbán Viktor számára „leválthatatlanságot és legyőzhetetlenséget” biztosító rendszert, jogászok azonban rámutattak, hogy az alkotmány csak az Országgyűlés kétharmados többségének egyetértésével módosítható, amire az ellenzék nem számíthat.

A Financial Times publicistája hozzátette: bár a demokráciákban teljesen megszokott, hogy egy új kormány örököl egyes tisztviselőket elődjétől, de az Orbán-kormány régóta meglévő kétharmados parlamenti többsége révén több területen is – így például a költségvetést érintően vétójoggal rendelkező, és így akár kormányválságot is előidézni képes Költségvetési Tanácsban –

leválthatatlanná tette saját kinevezettjeit,

ezzel jelentősen megkötve esetleges utódai kezét.

A cikkíró szerint egyes elemzők attól tartanak, hogy a Márki-Zay Péter által szorgalmazott alkotmányos reform megoszthatja az ellenzéket belül, illetve az ellenzék választási győzelme esetén azonnali alkotmányos válságot robbanthat ki, és nemcsak rossz precedenst mutathat a későbbiekre, de a jogállamiság fenntartására törekvő EU szempontjából is kényes helyzetet teremthet.

(Fotó: MTI)

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha ezzel az Alaptörvénnyel az ellenzék választást tud esetleg nyerni és kormányra is kerülne, akkor talán nem azon múlna, hogy kormányozni is képes.

Ellenzéki egység sohasem volt. Az előválasztás kudarcsorozata után meg pláne nincs.

Dilemmát - és szégyenletes nyomorúságot - a világ számára az USA-mocsokállam jelent.

Financial Times vagy nincs tisztában a körülményekkel, vagy csúsztat. A Költségvetési Tanács létrehozását nem a Fidesz találta ki, ahogy a tagjait sem.
A KT elnöke a mindenkori Számvevőszék elnöke
Tagjai: MNB elnöke, a Köztársasági elnök delegáltja.

,,A költségvetési felelősségről szóló törvény – és benne a Költségvetési Tanács létrehozása – része volt a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közt 2008 őszén, a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság kirobbanása után kötött megállapodásnak. Az IMF vállalta, hogy a Világbankkal és az Európai Unióval együtt összesen 25,1 milliárd dolláros hitelkeretet bocsát Magyarország rendelkezésére, hogy ezzel eloszlassák az ország rövidtávú külső fizetőképessége miatt jelentkező befektetői aggodalmakat. Magyarország cserébe azt vállalta, hogy tovább csökkenti az államháztartás hiányát, illetve a költségvetési fegyelmet erősítő jogszabályokat vezet be. ,,

Feladatát a 2011. évi CXCIV. tv.-ben foglaltak szerint végzi, melynek alapja az Alaptörvényben rögzítetteket (A közpénzek
36. cikk-ben foglaltak) is tartalmazva. Továbbá, kapcsolatos az idézett szövegben leírtakkal.
Az EU konvergencia kritériumai hasonlót tartalmaznak és be nem tartása esetén az EU kötelezettségi eljárást kezdeményez a renitens ország ellen.

A Financial Times cikk szerzője ezek szerint támadja az IMF-et és az EU?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés