Régi-új vasút alapkövét tette le együtt Orbán Viktor és Aleksandar Vucic

2021. október 18. 16:28
A magyarok és szerbek együtt nem kétszer, hanem sokszorosan erősebbek, mint külön-külön, és minden, amit együtt tesznek, minden, amit együtt építenek, ezt bizonyítja – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök hétfőn Horgoson, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen helyezte el a Szabadka-Szeged vasútvonal alapkövét.

Beszédében a szerb elnök megköszönte Orbán Viktornak, hogy volt elég bátorsága és megfelelő víziója ahhoz, hogy megteremtse a magyar-szerb kapcsolatok teljesen új alapját. Aleksandar Vucic emlékeztetett arra, hogy korábban soha nem voltak olyan jók a két ország és a két nemzet kapcsolatai, mint az utóbbi években.    

Orbán Viktor Szerbia-politikáját a szerb elnök egy magyar mondással, magyarul megszólalva jellemezte. Azt mondta, aki mer, az nyer. Hozzátette: a magyar miniszterelnök is így járt el, és igaza lett.    

Az erős Szerbia erős Magyarországot, az erős Magyarország pedig erős Szerbiát is jelent, és mindannyiunknak ez az érdeke” 

– húzta alá. A szerb államfő rámutatott, hogy a magyar kormány tagjai számos nemzetközi eseményen bátrabban és határozottabban álltak ki Szerbia mellett, mint sok más nemzet képviselői.

Mindezért és a jó kapcsolatokért is Orbán Viktornak mondhatunk köszönetet”

– hangsúlyozta Aleksandar Vucic, majd úgy folytatta, hogy a gázhálózatot érintő nemzetközi vitákban is Magyarország volt Szerbia példaképe, és ennek köszönhetően a szerb állampolgárok biztosak lehetnek abban, hogy lesz elegendő gáz egész télre.    

A Szabadka és Szeged közötti szerb szakasz 27 kilométer hosszú, és várhatóan a jövő novemberig készül el

Emellett felújítják a palicsi, a hajdújárási, a királyhalmi és a horgosi vasútállomásokat is, valamint átkelőket, illetve alul- és felüljárókat építenek ezen a szakaszon – részletezte a szerb államfő. Hozzátette, hogy a Szeged-Szabadka vasút Szabadkán kapcsolódik a Belgrád-Budapest vasúthoz, így Szerbiának közvetlen vasúti kapcsolata lesz Nyugat-Európával, hiszen Budapestről bármely európai nagyváros elérhető.

Ez a vasút erősíti a gazdasági, a kulturális és a személyes, baráti kapcsolatokat a két nép között”

– húzta alá, majd hozzátette: mi is lehetne szebb annál, mint hogy békében éljen a két nép egymás mellett, és olyan kapcsolatai legyenek, mint soha korábban. Orbán Viktor és Aleksandar Vucic a találkozó végén szimbolikusan összekapcsolta az első sínpárt, amely voltaképpen egy 150 éves vasútvonal felújításának első momentuma volt.

(MTI)

Fotó: Orbán Balázs Facebook-oldala

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés