Hogyan lett Karácsony Gergely egyik legfőbb támasza az MNVK-2 korábbi embere?

2021. szeptember 30. 11:06

Mező Gábor
Facebook
Balázs Péter tipikus hálózati figura.

„Hogyan lett Karácsony Gergely egyik legfőbb támasza az MNVK-2 korábbi embere? Az impexes Balázs Péter? Hát hogyne ő lenne!

Balázs Péter tipikus hálózati figura. A kommunista rendszer egyik továbbfejlesztett verziója: Külkeres 2.0.

Antihősünk mondjuk Bauer Miklóssal (ÁVH, majd Komplex) vagy Sarlós Lászlóval (Katonapolitikai Osztály, majd Kultúra Külkereskedelmi Vállalat) szemben nem vett tevékenyen részt a Rákosi-diktatúra kiépítésében. Nem is vehetett volna – ehhez későn született. És ne is gondoljuk róla. De ebben az értelemben tekinthetjük új verziónak is: 2.0, esetleg 3.0 – mindegy. Igazán rovott múlt és traumák nélkül.

Életrajza magáért beszél. 1941-ben megszületik, felveszik a Marxra, amit 1963-ra el is végez.

Ezután rögtön az Elektroimpexhez kerül, majd 1969-től a Külkereskedelmi Minisztérium »főelőadója, osztályvezetője«.

Az első nagy dobás 1982-ben következik: a brüsszeli magyar külkereskedelmi kirendeltség vezetője lesz.

Ekkoriban készül róla az a jelentés, amelyben az MNVK-2 emberének nevezi a társszerv, a BM, és ha így tett, azt nyugodtan készpénznek vehetjük. Pontosan tudták, kinél ki dolgozik.

Brüsszel ekkor már régen kulcshelyszín volt, a külkereskedelem zavartalanul folyt a második világháború óta. Ex-nácik és kommunisták között, bárki, bárkivel, a lényeg a haszon, ahogyan Borvendég Zsuzsanna kutatásaiból pontosan ismerjük.

A keleti és nyugati üzletfelek jól jártak (Moszkva és a nagy cégek is a mi zsírunkból táplálkoztak), de az ország eladósodott. Ma is azt nyögjük még. Balázs elvtárs meg kapcsolatokat épített.

1987-től már a Minisztertanács Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Titkárságának helyettes vezetője, 1988-tól a Kereskedelmi Minisztérium külgazdaság-politikai főosztályának igazgatója.

Természetesen zavartalanul átmenti magát. Az Antall-kormány alatt ő is államtitkár, ahogyan annyi hálózati figura. Várja az idejét. Mint mondjuk a helyettes államtitkár Szilvásy György.

1994-ben »Harcos« miniszterelnöksége idején már nagykövet Dániában, majd 1997-től Németországban folytatja.

Ezt a pozícióját az első Orbán-kormány idején is megtartja.

Nagy ideje az Apró-Dobrev-klán idején jön el: 2002-től ismét államtitkár, majd 2003 májusától 2004 májusáig a Magyar Köztársaság Állandó Európai Uniós Képviseletének vezetője. 2004 május 1-november 22 között az Európai Bizottság tagja, az első magyar EU-biztos.

Külkeres 2.0 visszatér tehát a kulcshelyszínre, Brüsszelbe. Az első magyar EU-biztos. Pezsgőpukkanás! Egy pohár az orosz elvtársnak is jut?

2009-ben szükség van rá, Bajnai »szakértői« kormányának külügyminisztere, rövid regnálás után együtt buknak.

Ezután ismét illegalitásba vonul, a következő nagy pillanat 2017-ben érkezik, amikor egészen komolyan emlegetik mint miniszterelnök-jelöltet.

Közös lehetne ő is – a hálózat biztosan bólintana.

Tényleg megfelelő figurának tűnik, a neve ismerős a tévéből (már csak a színész-rendező miatt is), kevéssé kompromittálódott, kevéssé lejáratott figura. Ráadásul kékszemű! Egy kis púder és manír, néhány szelet parizer egy szikkadt zsemlével, egy darab hát mögé rejtett brüsszeli pezsgőspohár, pár pre-DK-s Kálmán Olga interjú és kész is van Miniszterelnök 2.0.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Horn-kormámy szálláscsinálói az Antal-kormányban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés