Ukrán külügyminiszter: Magyarország csapást mért az ukrán-magyar kapcsolatokra

2021. szeptember 28. 10:36
Kijev válaszlépéseket ígér.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből. A tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.

Kuleba az ICTV ukrán televízió Szólásszabadság című műsorában beszélt erről hétfő este, nyilatkozatát másnap reggel idézték ukrán hírügynökségek.

„Van itt nekünk egy ország, Magyarország, amely az Európai Unió és a NATO tagja, emellett pedig különleges kapcsolatai vannak Oroszországgal, és csapást mért az ukrán-magyar kapcsolatokra, kizárva az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási sémából. Ez csapás, és mi megfelelőképpen fogunk rá válaszolni, mert itt nem lehet semmilyen sajnálkozás és semmilyen együttérzés” – fogalmazott Dmitro Kuleba.

Kijev az Európai Bizottsághoz fordul

A tárcavezető szerint mindazonáltal az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság tervezett ülését, amelyet a két külügyminiszter társelnökelnökletével tartották volna meg szeptember 29-30-án, még az orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása előtt mondták le. (Az ukrán külügyminisztérium ezzel kapcsolatos hétfői közleményében az ülés elnapolásáról volt szó).

„Tudtuk, hogy odarepül (Budapestre) az orosz küldöttség, és aláírják a megállapodást. És ők, aláírva ezt a megállapodást, már tisztában voltak az álláspontunkkal. Ez nemcsak politikai lépés lesz, ami a kétoldalú együttműködés legfőbb szervét jelentő bizottság ülésének lemondása. Más lépéseket is teszünk Ukrajna nemzeti érdekeinek védelméért ebben a helyzetben” – hangsúlyozta Kuleba, további részletekbe nem bocsátkozva.

Hétfői hivatalos közleményében az ukrán tárca azt írta: Kijev az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben. A tárcavezető az interjúban azt is kifejtette:

nem gondolja, hogy Magyarország az orosz politika prizmáján keresztül látja Ukrajnát.

„Ők más játékot folytatnak, és ez a játék abban nyilvánul meg, hogy párhuzamosan érjenek el haladást a kapcsolatokban Ukrajnával és a kapcsolatokban Oroszországgal. De ez a játék nem folytatható örökké, előbb-utóbb konfliktusba torkollik” – így Dmitro Kuleba.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Valentyn Ogirenko

Összesen 180 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Semmi kétség. Az ukrán vezetés gyucsányista. Ha nem tudnak lopni akkor más a hibás.

Ukrajna olyan helyzetet akar teremteni Oroszországgal kapcsolatban, mint amilyen a 'szárazföldi' Kína és Tajvan között van. Vagy-vagy?

nesze, kellett ezeknek a barmoknak segiteni. Reverz foldgaz, a naci katonaik meg a kolykeik udultetese, stb stb. Itt a hala.
Remelem elgondolkodnak ezen a kulugyben.
Ezektol jot nem lehet varni.

Azért én kíváncsi vagyok mi van abban a megállapodásban. Hogyan kerüljük ki Ukrajnát és mikortól, mert tudomásom szerint jelenleg nincs alternatív vezeték sem gázra sem olajra? Az ukránok tehát keményen be tudnak tartani, ha megakadályozzák a jelenlegi szállításokat. Ehhez képest lényegtelen, de mégis, honnan tudják az ukránok, hogy milyen megállapodást írtunk alá a Gazprommal?

Ha Ukrajna nyíltan megtámadna minket, az oroszok megtámadnák Ukrajnát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés