A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint nyugati pénzügyi befektetők támogatják Orbán Viktort

2021. szeptember 16. 8:27
A német lap szerint Brüsszel pénzügyi szankciói a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben csak üres fenyegetések.

Magyarország váratlanul bejelentette, hogy az idei évre tervezett hitelfelvételét 2,2 milliárd euróról 4,5 milliárd euróra megduplázza. A háttérben az állhat, hogy az ország még nem kapta meg az újjáépítési alapból származó támogatást a jogállamiságról folytatott vita miatt – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent cikkben.

Nagyobb a mozgástere Orbánnak

Gunter Deuber, a Raiffeisen Bank International vezető közgazdásza szerint „az Eu pénzügyi ostora a jelenlegi tőkepiaci környezetben nem túl hatékony”. Az új hitelek most nagyobb politikai mozgásteret adnak Orbánnak, így továbbra is fenntarthatja kemény álláspontját Brüsszellel szemben. Daniel Lenz, a DZ Bank munkatársa szintén úgy véli, hogy az adósságpolitikában bekövetkezett fordulat annak köszönhető, hogy

az országnak több pénzre van szüksége a járvány következményeinek tompítására.

A budapesti kormány valószínűleg azt is figyelembe vette, hogy az EU által ígért pénzek folyósítása a jelenlegi vita miatt késhet, és ezért pénzügyi óvintézkedéseket tett” – mondta Lenz. Magyarország gazdasági helyzete stabil, az államadósság a legutóbbi számítások szerint 81 százalékos, és az ország fizetőképes adós. Sok nemzetközi, nyugat-európai és német befektető is szívesen megveszi majd ezeket a papírokat, és ezzel bővíti Orbán politikai mozgásterét, az EU pedig nem tehet ellene semmit – áll a német lap elemzésében.

Orbán Viktor „ritkán kedves” a pénzügyi befektetőkkel, Soros György iránti gyűlölete „legendás”, jóllehet egyszer ő maga is részesülhetett Soros ösztöndíjban – teszi hozzá Andreas Mihm, a cikk írója, aki szerint talán a kialakult helyzetben változik Orbán hozzáállása a pénzügyi befektetőkhöz, akik jelenleg támogatják őt.

A nyugati befektetők, akik rendszerint támogatják Orbánt, gyakran azokból az országokból valók, amelyek kritizálják Orbán kirekesztő és a kisebbségeket és menekülteket marginalizáló politikáját, elítélik a „féktelen korrupciót” és elítélik a média elnyomását. Ezek a támogatások segítenek abban, hogy Orbán megszilárdítsa pozícióját. Az Európai Bizottságnak eközben látnia kell, hogy a pénzügyi szankciók egyelőre értéktelenek. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben nem többek üres fenyegetésnél – vonja le a következtetést a FAZ.

Fix kamat, négyszeres túljegyzés

Ismert: kedden került sor Magyarország idei soron következő nemzetközi kötvénykibocsátására. A 2,25 milliárd amerikai dollár (USD) összegű, 10 éves futamidejű 2,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 1 százalékkal, a 2 milliárd USD összegű, 30 éves futamidejű évi 3,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 1,5 százalékkal haladja meg

a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai államkötvények hozamát.

A kötvénykibocsátás főszervezői a BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs Bank Europe SE és J.P. Morgan pénzintézetek voltak. A kötvények iránt jelentős volt a befektetői érdeklődés. A csaknem négyszeres túljegyzésnek köszönhetően a kötvényeket az eredeti árindikációnál (UST + 1,30 százalék illetve UST + 1,80 százalék) 0,30 százalékponttal szűkebben sikerült árazni mindkét futamidőre. A befolyó összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra, többek között a 2022. évi költségvetési hiány részbeni előfinanszírozására fogja felhasználni. A magyar állam legutóbb 2014 márciusában bocsátott ki dollárkötvényt 1 milliárd dollár értékben ötéves és 2 milliárd dollár értékben 10 éves lejáratra 4,0 százalékos, illetve 5,375 százalékos kamattal. 

„Újabb pozitív visszajelzés érkezett a magyar gazdaságra kedden este, Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel, négyszeres kereslet mellett bocsátott ki dollárkötvényeket” – kommentálta az eseményeket Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán Facebook oldalán. Ismertette, hogy a több mint 4 milliárd dollárnyi kötvényt kedvező feltételekkel, alacsony kamattal, hosszú, 10 illetve 30 éves futamidővel sikerült kibocsátani. Hangsúlyozta, ez azt jelenti, hogy a befektetők továbbra is bíznak a magyar gazdaságban. „A most bevont forrásokat a gazdaság újraindítására, a beruházások támogatására fordítják” – közölte a pénzügyminiszter. Hozzátette, szerdán folytatódik a kötvénykibocsátás eurókötvényekkel, a részletekről szerdán délután adnak tájékoztatást.

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Államadósságban ott vagyunk, nagyjából, ahol kezdtük. A kamat alacsonyabb, ez is valami. Viszont máshogy néz ki az ország, aki tud és akar, dolgozhat, az általános életszínvonal emelkedés mellett. Az üzenet az, h. tanulj, dolgozz, adózz, vállalj gyermeket, mert ő a jövő és az állam olyan mértékben támogat, h. a gyermektelen, azonos munka teljesítményű kollégához képest ne érezhessed magad koldusnak.

Nem jártunk rosszabbul, h. NEM a fényességes Porta segített hozzá. A vezetés minőségét jelzi, h. a helyzetet röviddel az átláthatósága után megoldották.

Soha többé kommunistát!

"A nyugati befektetők, akik rendszerint támogatják Orbánt, gyakran azokból az országokból valók, amelyek kritizálják Orbán kirekesztő és a kisebbségeket és menekülteket marginalizáló politikáját, elítélik a „féktelen korrupciót” és elítélik a média elnyomását. "

A Moszkva nem hisz a könnyeknek cím, egy orosz közmondás, melynek pontosabb értelme: "Moszkvát nem hatják meg a könnyek".
Erről az jut eszembe, hogy a nyugati befektetők sem hisznek az úgynevezett "szabad sajtóban" tömegesen terjesztett álhírek által fakasztott könnyeknek, miszerint Magyarországon féktelen lenne a korrupció, és a médiát elnyomnák.
A nyugati befektetők nem a nyugati média piszkos forrásaiból szerzik be a tudást.

Ők nem sajnálják a fáradságot és döntéseik megalapozásához, hajlandók leásni a valóságig.

A stabil befektetöi környezet a pénz nevü dolog legmagasabb prioritása.

Így van, pusztán a propaganda értéke nagy. Az EU számára annyiban, hogy hatalmukat fitogtatják, Orbán számára pedig annyiban, hogy megmutatja, boldogul az EU pénzek nélkül is. Így aztán az EP, EB számára maradnak az enyje-bejnye nyilatkozatok, mi pedig eljutunk oda, hogy az Alkotmánybíróság nálunk is kimondja az EU-s jog korlátait.

Érik az a helyzet, hogy az elszabadult EP liberális többsége aláássa az EU-t. A belső boszorkányüldözés semmire nem jó, az EU világpolitikai jelentőségén nem javít, talán csak ront.

Válaszok:
Berecskereki | 2021. szeptember 16. 10:59

,,Ez a pénz keresi a gazdáját, a profit lehetőségét.
Ezért volt túljegyzés, ezért voltak ilyen alacsonyak a kamatok.

Most az, hogy ez pont kapóra jött nekünk az szerencsés egybeesés.,,

Badarság az állításod. A befektetőnél nem szerepel szempontként a szerencse.

Két fő tényezőt vesz figyelembe.
- A befektetés biztonságos megtérülése.
- A befektetés közvetlen és közvetett hozama.

Napjainkban, ha megvizsgáljuk a kereskedelmi szövetségeket, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy az EU a legutolsó helyen kullog és egyre lejjebb kerül. Nemsokára a világgazdaságban már nem lesz tényező.

Gazdaságra lesz fordítva a pénz, ami belátható időn belül megtérül.
Az ellenzék anno működésre vett fel IMF hitelt.
Hatalmas különbség!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés