Váratlanul működésbe léptek az orosz hajtóművek, elmozdult a helyéről a Nemzetközi Űrállomás

2021. július 30. 8:50
Csütörtökön éjjel az űrbázis elmozdult a helyéről, miután váratlanul működésbe léptek az orosz egység hajtóművei. Az incidens miatt a NASA elhalasztja a Boeing vállalat űrhajójának felbocsátását.

A kazahsztáni Bajkonur űrközpontból nyolc napja felbocsátott Nauka (Tudomány) többfunkciós kutatómodul csütörtökön éjjel rendben csatlakozott az ISS-hez, de a dokkolás után váratlanul működésbe léptek a hajtóművei, és ettől az űrállomás elmozdult a helyéről, az űrhajósok pedig egy időre elveszítették az orientációja feletti ellenőrzést – írta meg a HVG.

A NASA később közölte, hogy az ISS 45 fokkal elfordult, de az űrhajósok, az amerikai és az orosz irányítóközpont együttműködésével sikerült leállítani a Nauka hajtóműveit, és a Zvezda modul, illetve a Progressz teherűrhajó hajtóműveinek beindításával visszafordítani az ISS-t az eredeti helyzetbe.

Nem tudni miért léptek működésbe a hajtőművek

Az incidens miatt az ISS legénysége nem került veszélybe, az űrállomás minden rendszere normálisam működik. A NASA szerint egyelőre nem észlelték, hogy károk keletkeztek volna az egységben, a fedélzetén tartózkodó űrhajósok sem tapasztaltak semmi szokatlant, például rázkódást az űrbázison.

Az amerikai űrhivatal később közölte, hogy az eset után másfél órával sem tudja, hogy miért léptek működésbe a Nauka hajtőművei. Reményét fejezte ki, hogy a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal kivizsgálja az esetet, „kulcsfontosságú szerepet vállal a történtek tisztázásában, és abban, hogy mi történik a Nauka modullal”.

Nyitókép: Illusztráció (MTI/EPA/Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség sajtóirodája)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lölőnek a héten még beesik 100 milliárd a közösből.
Hurrá!!!

A Deep Impact c filmben volt egy jelenet, amelyikben az orosz kozmonauta kínjában ütni kezdi az űrhajó lefagyott műszerfalát, ami váratlanul életre kel. Kb. így képzelem.

Nem is tudtak korrigálni, az oroszok végezték el a hiba elhárítást. Úgy emlékszem, fűtőelemeket kellett kiemelni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés