Von der Leyen: Számos jó indok szól amellett, hogy Magyarország az EU tagja maradjon

2021. június 25. 16:14
A kétnapos brüsszeli csúcsértekezletet követően uniós vezetők nyilatkoztak a magyar gyermekvédelmi törvényről.

Charles Michel a személyes részvétellel tartott csúcs utáni sajtótájékoztatóján közölte, a magyar szabályozás megkövetelte, hogy a tanácskozás napirendjére kerüljön az LMBTI-közösségek és jogaik kérdése.

Intimitása miatt a vita érzelmekben gazdag megbeszéléssé vált arról, mit gondolunk egymásról, az alapvető szabadságjogok fogalmáról és arról, hogy miként viszonyulunk egymáshoz

– fogalmazott. Lehetővé tette továbbá, hogy a vezetők meghallgassák egymás álláspontját, és megismerhetővé váljon a magyar nézőpont is – tette hozzá. Elmondta továbbá: lehetősége nyílt felhívni a vezetők figyelmét az európaiság alapját jelentő jogállamiság elvének fontosságára. Reményét fejezte ki, hogy az Európa jövőjéről kezdődött konferenciasorozat hozzájárul majd az európai projektet összetartó európai jog, az alapvető szabadságok és értékek erősödéséhez.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: az új magyar törvény egyértelműen szembemegy azokkal az értékekkel, amelyeket az uniós szerződések is világosan tartalmaznak: a méltósággal, a megkülönböztetésmentességgel, az emberi jogokkal és a kisebbségek védelmével. Az új, sok vitát kiváltó magyar törvénnyel kapcsolatos csütörtök esti vitáról azt mondta, a tagállami vezetők „szükséges és tárgyilagos, érzelemdús és személyes hangvételű megbeszélést folytattak. A kérdés az emberek identitását, érzéseit és méltóságát érinti, az Európai Unió kiáll ezen értékek mellett” – hangsúlyozta.

Az EU az értékek uniója, a mások elfogadása alapvető. Megvédjük polgárinkat, és biztosítjuk, hogy azt szerethessék, akit akarnak”

– fogalmazott.

Hozzátette, számos jó indok szól amellett, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon. Közölte: már a múlt héten kifejezte aggodalmát a magyar törvény miatt, aggályaival a legtöbb tagállami vezető egyetértett. Hozzátette: az uniós bizottság tüzetesen megvizsgálta a szóban forgó jogszabályt, és levelet küldött a magyar kormánynak a törvény jogilag vitatott pontjai miatt. A bizottság várja Magyarországon válaszát – mondta.

Macron szerint nem elsősorban Orbánnal kell foglalkozni

Emmanuel Macron francia elnök a magyar szabályozással kapcsolatban azt mondta, a homofóbiát legalizáló törvény ellentétes az uniós értékekkel és jogszabályokkal.

A homofób magyar törvénnyel szembeni kiállás az egyéni szabadság és az emberi méltóság megvédését jelenti.”

– mondta.  Macron szerint az értékek érvényesítése és megőrzése egzisztenciális kérdés az európaiak számára, véleménye szerint a kialakult vita a civilizációval és a kultúrával kapcsolatos összecsapást jelentett.

Azt is mondta: nem támogatja az uniós szerződés vonatkozó cikkének alkalmazását Magyarország kizárására az Európai Unióból, ehelyett hatékony eljárásokra van szükség az uniós értékek betartatására. Közölte továbbá, támogatja az Európai Bizottság vizsgálatát, hogy a magyar szabályozás megfelel-e az uniós jognak. Kijelentette: ellenzi az uniós gazdasági források kifizetésének összekapcsolását az értékek tiszteletben tartásával, véleménye szerint ugyanis Magyarország néhány év múlva nettó befizető országgá válhat, és aztán azt mondhatja, hogy „ne zavarják az értékek körüli kérdésekkel”. Nem elsősorban Orbán Viktorral kell foglalkozni, hanem azzal a problémával, hogy egyes országokban elmozdulás történt a liberális értékektől – tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár az uniós csúcsot követően azt mondta, nem emlékszik olyanra, hogy az uniós vezetők valaha is olyan keményen tárgyaltak volna Magyarországról, mint ahogyan azt a csütörtök esti ülésen tették.  A kancellár szerint az uniós vezetők csúcstalálkozója során ismét világossá vált, hogy az EU nemcsak belső piac, hanem közös értékek alapján létrejött értékunió. Komoly probléma, hogy rendkívül eltérő elképzelések vannak Európáról és jövőjéről, ami indokolja, hogy a vitát folytatni kell – tette hozzá Angela Merkel. 

A lengyelek támogatják

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök védelmébe vette a magyar szabályozást. Lengyel újságíróknak azt mondta, a családokat, a gyermekeket védeni kell. A nemzetközi jogra is hivatkozva hangsúlyozta: a szülőknek joguk van ahhoz, hogy meghatározzák, miként neveljék gyermekeiket.

Legmélyebb meggyőződésem szerint helyes, hogy a szülők dönthessenek arról, ki és milyen alapon folytathat művelődési, illetve indoktrinációs tevékenységet az iskolák épületeiben"

– jelentette ki. 

Janez Jansa szlovén kormányfő szlovén újságírói kérdésre válaszolva, miszerint Szlovéniának mi az álláspontja a magyar törvénnyel kapcsolatban, azt válaszolta: a vita nem álláspontok elfogadásáról szólt, és semmilyen szövegre nincsenek javaslatok. Amennyiben probléma merül fel bármely jogszabály kapcsán, bármely uniós tagállamban, arra megvannak a jogi mechanizmusok és eljárások, amelyeket elindíthat az Európai Bizottság – jelezte Jansa, hozzátéve: ennek végén olyan jogi döntés születik, amelyet mindenkinek el kell fogadnia.

(MTI)

Nyitókép: Johanna Geron / POOL / AFP

Összesen 207 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek közül mindjárt az első: a józan ész igénye.

Mitől európai érték kiskorú gyerekek nem váltásának propagálása?
Tudnak olvasni és szöveget értelmezni egyáltalán az uniós nagyságok?
Alkoholt és cigarettát 18 év alattiaknak nem adnak a boltban, ez kirekeszti a dohányzókat és a borivókat?

A Hírkeresőben azt találtam, hogy szokatlanul nyers vita volt, ahol egyértelműen csak a lengyelek és a szlovének álltak ki mellettünk. Néhány bedühödött vezető azt kérdezte, hogy mit keresünk egyáltalán ott. Aztán reggelre lenyugodtak.

A cigányok sem szeretik a ketrecet belülről.

Továbbra sem értem, hogyha egy fedetlen női mell 18+ besorolást kap a tévében, akkor hogy a fenébe lenne lehetséges az Ábécéemberek szexuális szokásairól felvilágosítást tartani fiatalkorúaknak, pláne kiskorú gyerekeknek?

Nálunk annyi volt a felvilágosítás, hogy egyrészt elmagyarázták a biológiai részt, aztán valamikor középiskolában a lányoknak elmagyarázták, hogy használjanak valami fogamzásgátlót, ha nem akarnak teherbe esni. Nem volt semmiféle "heteró-felvilágosítás" sem, nemhogy még végigvegyék a szexuális perverzitások összes válfaját.

A németeket megette az lmbtq lobbi.
Úgy tűnik, az osztrákok is zsarolhatoak.
Ragaszkodunk az igazunkhoz.
Úgy tűnik, hogy a szivárvány előbb szétverni az uniót, mint a migráció.

Szép cigányozás volt.

X

És akkor mi van? Ahogy buzinak lenni nem kötelező, úgy nem kötelező a nyugati kormányfők dumáit komolyan venni és elfogadni. De te nyugodtan hajlonghatsz előttük.

Mi az, hogy szembe menni a világgal? Talán a világ egy, meghülyült részével, mert ez az egész LMBTQ fesztivál csupán a transzatlanti világban divat, ott sem mindenütt.

Magyarország néhány év múlva nettó befizető országgá válhat, és
akkor kilepunk a picsaba... meg fizessunk is erte hogy csicskaztattok?


egyes országokban elmozdulás történt a liberális értékektől
mintha Brezsnyev elvtarsat hallanam 68-ban: Csehszlovakiaban veszelybe kerult a szocializmus ugye

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés